Potvrzeno: Protikorupční policii čekají čistky

Markéta Chaloupská
16. 12. 2008 18:03
Ředitel útvaru Jiří Novák chce na Policejní prezidium
Jiří Novák
Jiří Novák | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Protikorupční policie oficiálně potvrdila, že ji po Novém roce čekají personální změny ve vedení.

"Mohu potvrdit, že si náměstek Milan Cícera podal žádost o změnu zařazení. Uchází se o post zástupce ředitele cizinecké policie v Českých Budějovicích," řekl deníku Aktuálně.cz mluvčí útvaru Roman Skřepek.

Protikorupční službu, jednu z klíčových služeb policie, která vyšetřuje ty nejzávažnější hospodářské delikty - často s politickým přesahem - čeká změna i na postu nejvyšším.

Ze své funkce má odejít současný ředitel útvaru Jiří Novák.

"Mohu říct jen to, že Novák má zájem o místo ekonomického náměstka Policejního prezidia, které ke konci ledna opustí Tomáš Kužel," sdělil Skřepek.

Ačkoli jde na první pohled o kariérní postup, fakticky to znamená, že Novák bude do budoucna odříznut od veškerých konkrétních kauz.

Tlačí to Langer?

Jak již deník Aktuálně.cz informoval, do velké míry jde o tlak ministra vnitra Ivana Langera, který není přesvědčen o loajalitě části vedení služby.

Jde přitom o lidi, kteří do svých funkcí nastoupili právě poté, co se Langer stal ministrem. Novák i Cícera nadto platí za schopné důstojníky.

Novák do nástupu do funkce působil jako elitní detektiv, který například pracoval na vydání uprchlého zločince Radovana Krejčíře zpět do ČR. Cícera pracoval na finanční policii.

Gross, Čunek, Topolánek

Protikorupční služba se zabývá nejzávažnějšímu případy, často spojenými s politikou.

Velkou vlnu ochodů služba zažila před dvěma lety, kdy odešla řada jejích nejlepších detektivů. Šlo o policisty, kteří prokazatelně zachránili státu miliardy, ale kvůli politickým tlakům od tehdy sociální demokracií dosazeného vedení odmítli pro policejní sbor dál pracovat.

V minulosti služba vyšetřovala například případ bývalého premiéra Stanislava Grosse kvůli nákupu akcií Moravia Energo nebo také kauzu vicepremiéra Jiřího Čunka.

Před volbami v roce 2006 prověřovala i současného premiéra Mirka Topolánka v souvislosti s fungováním společnosti VAE, v níž dříve působil.

 

Právě se děje

Další zprávy