Šéf věznic: Že dával Ďuričko ve vazbě rozhovory? Nevadí

Markéta Chaloupská, mch
13. 11. 2008 16:50
Ředitel Pankráce nepochybil, říká Luděk Kula
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - České věznice mohou umožňovat médiím, aby pořizovala obsáhlé rozhovory s lidmi, kteří sedí během vyšetřování ve vazbě, protože jsou obviněni z vraždy.

Generální ředitel vězeňské služby Luděk Kula uzavřel případ, kdy za zdmi pankrácké věznice pořídili novináři několika redakcí rozhovor s Bohumírem Ďuričkem, který je obviněn z vraždy Václav Kočky mladšího.

"Už je to u konce. Nebylo shledáno žádné zákonné pochybení," řekl deníku Aktuálně.cz Kula k události, která se stala zkraje minulého týdne.

Podle Kuly v té době pominuly koluzní důvody vazby, a tedy už nehrozilo, že by Ďuričko mohl ovlivňovat svědky. O zrušení Ďuričkovy vazby soud dodnes nerozhodl, přestože advokáti obviněného nabídli soudu kauci tři milióny korun.

Městský soud pouze ve čtvrtek zamítl jeho stížnost proti vzetí do vazby, což se podle vyjádření právníků dalo očekávat. Klíčové bude až zítřejší rozhodnutí městského státního zastupitelství o jeho vazbě.

Jak to cítí ředitel

O otevření Ďuričkovy cely novinářům rozhodl prozatímní ředitel pankrácké vazební věznice Radek Kutiš.

"Je to věc jeho cítění," komentuje jeho postup Kula.

 Ale za sebe dodává, že on by nic takového nedovolil.

Kauza v přímém přenosu

Rozhovor s Ďuričkem se objevil ve všech hlavních denících i s fotkami. Ďuričko vyprávěl příběh starostlivého otce, který se těší na svého potomka. Novinářům přitom ukazoval fotku svého nenarozeného dítěte.

I to bylo podle Kuly v pořádku. "O vstupu a povolení vstupu se záznamovou technikou rozhoduje ředitel příslušné věznice," říká Kula.

Ďuričkův případ je médii detailně sledován, protože obětí vraždy, z níž je obviněn, byl syn muže, jehož veřejně označuje za svého přítele předseda sociální demokracie Jiří Paroubek. Čin, kvůli němuž sedí Ďuričko ve vazbě, se stal v restauraci, kde krátce před tím představoval šéf socialistů svoji novou knihu.

Do médií tak nepromlouvá jen obviněný, ale také otec oběti. Vzápětí poté, co byly zveřejněny rozhovory s Ďuričkem, objevil se otec oběti - Václav Kočka starší v pořadu České televize Máte slovo, kde vyprávěl o trýzni rodičů, kteří ztratí potomka.

Je to neobvyklé, říká právník

Podle oslovených právníku byli ovšem rozhovory Ďurička s novináři přinejmenším neobvyklé.

Například advokát Richard Maleček si myslí, že by to mohlo ovlivnit průběh toho procesu. 

Podle informací Aktuálně.cz spěje vyšetřování vraždy ke konci. Jako nejpravděpodobnější motiv vidí detektivové hospodskou hádku.

 

Právě se děje

Další zprávy