Zkorumpované policisty čeká soud, brali peníze do kapsy

Petra Sasínová
13. 11. 2008 12:30
Státní zástupce obžaloval deset bývalých policistů z úplatkářství

Vratimov - Krajské státní zastupitelství v Ostravě uzavřelo jeden z největších odhalených případů korupce v řadách českých policistů.

Deset již bývalých policistů z Vratimova na Frýdecko-Místecku a jeden bývalý strážník z Šenova jsou podezřelí, že při silničních kontrolách žádali od řidičů úplatky.

Státní zástupce je teď po roce vyšetřování všechny obžaloval a čeká je tedy proces u soudu.

"Podal jsem obžalobu na všech jedenáct mužů. Sedm z nich jsem obžaloval z přijímání úplatků a zneužívání pravomoci veřejného činitele," řekl Aktuálně.cz Alois Dlouhý z Krajského státní zastupitelství v Ostravě.

Čtyři policisté, u kterých se nepodařilo bezpečně prokázat, že úplatky brali, jsou obžalování pouze ze zneužívání pravomoci.

Inspekce ministra vnitra dostala v minulém roce několik informací, že policisté z Vratimova vybírají pokuty do vlastních kapes. Jeden řidič později podal na policisty i trestní oznámení, další sdělil své zkušenosti na linku 158.

Pracovníci inspekce vratimovské policisty loni v létě asi dva měsíce sledovali. V říjnu jich pak polovinu zatkli. Jen za dva měsíce získali podklady k devatenácti případům, které to potvrdily.

Kolik dáte za řidičák? ptali se policisté

"Muži jsou podezřelí z toho, že když při kontrolách zjistili opilost nebo překročení rychlosti, přestupek neřešili. Řekli si ale o různé finanční částky, které si nechali pro sebe. Mělo jít řádově o tisíce korun," uvedl státní zástupce Alois Dlouhý, který se zabývá trestnou činností policie.

Kauza a fakta
Autor fotografie: Ondřej Besperát

Kauza a fakta

  • léto 2007
    Inspekce ministra vnitra zahájila ve Vratimově sledování policistů podezřelých z korupce
  • říjen 2007
    Deset policistů a jeden strážník ze sousední vesnice byli zadrženi, státní zastupitelství zaájilo jejich stíhání
  • říjen 2007
    Všichni podezřelí policisté dostali od svých nadřízených výpověď
  • listopad 2008
    Státní zástupce Krajského státní zastupitelství v Ostravě obžaloval deset bývalých policistů a jednoho strážníka ze zneužívání pravomoci veřejného činitele, sedm z nich také z přijímání úplatků

Ze sledování i pozdějšího vyšetřování vyplynulo, že policisté se chovali velmi otrle. "Na kolik si ceníte svého řidičského průkazu?" to prý byla jejich obvyklá otázka, když některého řidiče nachytali při přestupku

Jeden muž Inspekci ministra vnitra sdělil, že po něm vratimovští policisté chtěli třicet tisíc korun. Když jim řekl, že tolik nemá, nechali ho jet dál za deset tisíc. Přiznal jim, že do rána popíjel v baru.

Když neměli řidiči peníze u sebe, v několika případech je policisté poslali pro peníze do bankomatu nebo domů. Řidičský průkaz si nechali do zástavy. Řidiči tak jezdili pro peníze bez dokladů a někdy i opilí.

Milá paní, kupte láhev

Jednu řidičku, která neměla platnou technickou kontrolu, údajně poslali do obchodu, aby jim přivezla několik lahví alkoholu. Inspekci řekla, že jim dala jeden litr Fernetu a dvě sedmičky Magistru.

Řidiče, který vezl do sběrny železný šrot, prý policisté nechali jet pod podmínkou, že se vrátí s penězi, které dostane ve výkupu. Mělo to být dvě stě korun.

Důležitým důkazem je zabavený přístroj na měření alkoholu a mobilní radar, který používal strážník z Šenova. Oba přístroje mají paměť, ze které je jasné, kdy jaký přestupek policisté odhalili.

Vyšetřování trvalo tak dlouho proto, že státní zastupitelství několik měsíců hledalo jednoho z klíčových svědků, o kterém však později zjistilo, že se zdražuje ve Velké Británii. Státní zástupce Dlouhý dodal, že tři svědci, kteří se zřejmě obávají postihu, zatím odmítli vypovídat.

O tom, jak policisté komunikovali s řidiči, svědčí nahrávky pořízené během sledování policistů. Ty budou u soudu také významným důkazem.

Je to mimořádný případ, tvrdí žalobce

Je jasné, že policisté z Vratimova mohli brát úplatky mnohem déle a ve větším rozsahu. "Už několik let předtím se mluvilo o tom, že místní policisté jsou úplatní," tvrdil obyvatel Vratimova Petr Kočvara. To jim už ale nikdo nedokáže.

Za přijímání úplatků mužům hrozí až pět roků vězení, za zneužívání pravomoci veřejného činitele až tři roky odnětí svobody. Všichni policisté dostali výpověď. Šenovský strážník požádal o propuštění sám.

I když řada lidí vnímá korupci policie jako problém, odhalení tak rozsáhlého případu je výjimečné. Na podobný případ přišla Inspekce ministra vnitra několik měsíců před Vratimovem pouze v Kladně, kde pak státní zástupce obvinil z přijímání úplatků jedenáct dopravních policistů.

"Trestné činnosti policistů se věnuji sedm let. Tak rozsáhlý případ policejní korupce jako ve Vratimově jsme ještě neřešili," uvedl Alois Dlouhý.

Případ převzal Okresní soud ve Frýdku-Místku. Hlavní líčení soudce zahájí zřejmě příští rok.

 

Právě se děje

Další zprávy