Škrlová oběť týrání? Vodila nás za nos, řekli svědci

Lenka Smyčková
16. 10. 2008 14:38
žena skrývající Škrlovou v Norsku: Tlačili mě do toho
Je Barbora Škrlová herečka a manipulátorka? Žena, která se o ni půl roku starala, říká, že vláčet lidmi Barbora umí
Je Barbora Škrlová herečka a manipulátorka? Žena, která se o ni půl roku starala, říká, že vláčet lidmi Barbora umí | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Po dvouměsíční pauze před brněnským krajským soudem opět stanula šestice obžalovaných z kauzy Kuřim. Výslech potvrdil, že ať už stojí za týráním dětí cokoli, mnoho z obžalovaných i bezprostředních svědků kauzy sebou nechávalo krutě manipulovat.

Manipulaci celou svou rodinou potvrdila Helena Fahrnerová, která se svým manželem pomáhala před policií skrývat v Norsku jednu z obžalovaných - Barboru Škrlovou - pod jménem třináctiletého chlapce Adama Fahrnera.

„Zpočátku jsem to brala jako pomoc bližnímu. Jako když vám ve válce u dveří zaklepe partyzán. Dnes to vidím tak, že jsem se dostala do vleku událostí. Nechala jsem se vláčet," popsala u soudu Fahrnerová. Za manipulátorku označila právě Barboru Škrlovou.

Manipulátorkou je Škrlová i v posudku

Jako osobu, pro kterou je v životě důležitá lež a přetvářka, Škrlovou označil i znalecký posudek obžaloby. „Vymýšlí si příběhy a pak v nich hraje," tvrdí o třicátnici, která se během dvou let stihla vydávat za třináctiletou dívku Aničku i chlapce Adama.

Z Barbořina telefonního čísla také chodily textové zprávy na mobil Kláry Mauerové, která na základě těchto instrukcí týrala své dva vlastní syny.

Znalci potvrdili, že Klára Mauerová se stala obětí promyšlené manipulace. Psycholožka Miluše Hamplová v červenci u soudu mluvila až o vymývání mozku.

Že je matce možné mozek vymýt natolik, že začne týrat vlastní děti, potvrdil tehdy Aktuálně.cz i psychiatr a zároveň odborník na sekty Prokop Remeš.„Každý z nás je schopný udělat i ty nejhorší věci, o kterých slyšel. Je to záležitost prostředí, tlaku, situace," uvedl.

Fahrnerová: Bála jsem se, mám děti.

Ve čtvrtek o tom, co všechno byli schopni pod tlakem situace udělat, hovořili u soudu Martin a Helena Fahrnerovi. Aby pomohli skrýt se před médii a policií Barboře Škrlové, ze dne na den se sbalili a odjeli se třemi dětmi do Skandinávie.

Škrlová po návratu z Norska ještě jako Adam Fahrner
Škrlová po návratu z Norska ještě jako Adam Fahrner | Foto: Attila Racek

S Barborou tam žili půl roku. Nechali ji používat identitu jejich nejstaršího, mentálně postiženého syna Adama. Živili ji, šatili, platili kroužky jako dítěti. Podle Fahrnerové na všechno padlo nejméně sto padesát tisíc korun - vše, co měli na účtu.

Fahrner kvůli tomu skončil s prací v Česku a začal pracovat v Norsku. Po několika měsících života ve lži už Fahrnerové začaly docházet síly.

„Nejprve jsem myslela, že Barbora prostě jen potřebuje rodinné zázemí. Časem se mi už ale zdálo, že chtěla spíše prostřednictvím naší rodiny dosáhnout svých cílů," vypověděla.

Jak sledovala zprávy českých médií na internetu, začala se Škrlové bát. Spojila si, že také v Česku Barbora v rodině Kláry Mauerové žila jako dítě. A že ji možná manipulovala k týrání.

"Teď žila Barbora u nás a já mám také děti," naznačila Fahrnerová, z čeho měla strach. a Připustila si, že rodina vlastně vždy dělala to, co chce Barbora.

Soudce Pavel Göth musel nechat na Škrlovou vypracovat revizní posudek
Soudce Pavel Göth musel nechat na Škrlovou vypracovat revizní posudek | Foto: Attila Racek

Vztahy se časem vygradovaly až tak, že Škrlová alias Adam ve škole, kterou v Norsku navštěvovala, udala Fahrnera, že ji jako otec týrá.

Kvůli přetrvávajícím psychickým potížím se Fahrnerovi dohodli, že Barboru umístí v zařízení podobném českým Klokánkům; Barboře se tu nelíbilo a odešla.

Policisté odchod vyhodnotili jako únos a Fahrnera zatkli. Půlroční norská „emigrace" skončila. Barboru Škrlovou policisté v lednu 2008 přivezli zpět do Česka, kde skončila ve vazbě.

Obhajoba: Je to lež

Verzi Barbory Škrlové jako manipulátorky ale u soudu razantně odmítla další z obžalovaných Kateřina Mauerová.

Odmítá ji i Škrlové obhájce Richard Novák. Tvrdí, že Škrlová je psychicky nemocná, navíc sama je obětí týrání. Dokazoval to i v rámci vlastního znaleckého posudku, který vyzněl zcela opačně než posudek obžaloby.

Konečnou odpověď, zda je Škrlová šikovnou herečkou a manipulátorkou, nebo naopak psychicky nemocnou obětí manipulace, dostane soud možná už následující pondělí. Zazní před ním totiž revizní psychiatrický posudek na Škrlovou.

 

Právě se děje

Další zprávy