BIS: Rusko chce vyvolat v Česku odpor proti radaru

Markéta Chaloupská, Jakub Šafránek
25. 9. 2008 11:22
Píše se to ve Výroční zprávě české tajné služby

Praha - Ruské zpravodajské služby chtějí v Česku vyvolat odpor proti radaru.

Píše se to ve výroční zprávě Bezpečnostní informační služby (BIS) za rok 2007.

Podle BIS se ruští zpravodajové v uplynulém roce snažili kontaktovat a ovlivňovat politiky, občanská sdružení a média, aby zvýšili odpor české veřejnosti k vybudování americké protiraketové základny v Česku.

"Z českého pohledu v roce 2007 dominovala ruská aktivní opatření související se záměrem vybudovat na našem území komponenty americké protiraketové obrany a s ruskými spory s pobaltskými státy. Nadále pokračují snahy o získání skrytých vlivových kanálů v rámci státních a politických struktur ČR," píše se ve zprávě.

Čtěte také: Parkanová podepsala smlouvu o vojácích USA v Brdech

O jaká občanská sdružení ale jde, odmítl mluvčí BIS Jan Šubert komentovat. V médiích se nedávno spekulovalo o občanském sdružení Ne základnám.

Jejich představitel Jan Májíček Aktuálně.cz spolupráci popřel, ale zároveň řekl, že se nemůže zaručit za všechny členy.

"Žádná insituce nedodala jasný důkaz, že jsme řízeni nebo ovládáni, " řekl Aktuálně.cz Májíček. "Principielně je možné, že nějaký člen ano, do hlav jim nevidím," dodal.

"Navíc zpráva je zveřejněná v období, kdy vládní koalice čelí velkému korupčnímu skandálu a může se tedy jednat o snahu odvést pozornost veřejnosti od korupčních praktik vlády k jinému tématu," uvedl tiskový mluvčí iniciativy Jan Tamáš.

Obnovení nacismu?

BIS konstatuje, že ruská špionáž aktuálně dosahuje mimořádně vysoké intenzity a úrovně.

Česká tajná služba také upozorňuje na to, že se ruská strana snaží nejen zvýšit odpor veřejnosti k radaru, ale také vyvolat dojem, že Evropská unie a NATO chtějí obnovit nacismus, a popřít tak roli bývalého Sovětského svazu při porážce nacismu ve druhé světové válce.

Čtěte více: Svět se opět polarizuje. Jako za studene války

Navíc prý Rusko rozjelo kampaň, která má za cíl izolovat Spojené státy a narušit integritu Evropské unie a NATO. Rusko tak chce obnovit kontrolu nad bývalým sovětským prostorem.

Ruská mafie

Ruští zpravodajové se podle zjištění BIS také snaží získat informace o české ekonomice. Aktivní jsou přitom hlavně bývalí zpravodajští důstojníci, kteří teď působí jako diplomaté. To jen potvrzuje tradiční ruská pravda: "z tajné služby se nikdy neodchází."

BIS píše: "Tato rizika jsou kontinuálně reprezentována zejména čilými aktivitami současných i bývalých ruských zpravodajských důstojníků působících na diplomatických postech, v ruských státních i privátních společnostech a specializovaných obchodních komorách."

A ekonomická špionáž může ohrozit nejen český trh. "Ekonomika a podnikatelské skupiny mohou být a jsou rovněž využívány jako prostředek politického nátlaku," dočteme se v dokumentu.

Poslanci si pozvali šéfy tajných služeb

Poslanci si kvůli zprávě BIS pozvali šéfy všech tajných služeb. Prvního října by měli na jednání výboru pro obranu podrobněji vysvětlit, jak je to s působením ruských agentů na našem území.

V reakci na zprávu to dnes řekl předseda výboru Jan Vidím z ODS.

"Měli by nás informovat, jaké konkrétní prostředky si ruské zpravodajské služby zvolily, o jaká konkrétní média, politiky a občanská sdružení jde," řekl Aktuálně.cz Vidím.

 

Právě se děje

Další zprávy