Matka vyměněných dětí chce zpět první dceru. Tu cizí

16. 9. 2008 16:30
U soudu v Brně vypovídají rodiče z kauzy Třebíč
Rodiče z kauzy Třebíč. Libor Broža s Jaroslavou Trojanovou přicházejí na jednání Krajského soud v Brně
Rodiče z kauzy Třebíč. Libor Broža s Jaroslavou Trojanovou přicházejí na jednání Krajského soud v Brně | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - "Mám raději cizí Nikolu, kterou jsem devět měsíců vychovávala, než své vlastní dítě," vypověděla dnes u Krajského soudu v Brně Jaroslava Trojanová, které v třebíčské porodnici v prosinci 2006 vyměnili novorozeně.

Nikolu by si prý nejraději vzala zpátky. "Kdyby bylo jen na mě, chtěla bych Nikolku. Dávám manželovi a jeho rodině za vinu, že mě o ni připravil," vypověděla Trojanová. "Kdyby manžel tajně neobjednal testy DNA, mohlo vše zůstat při starém."

Rodiče vypovídají u Krajského soudu v Brně. Ten má rozhodnout o výši odškodného, jež obě rodiny od nemocnice dostanou.

Dále čtěte: Pořád se hádáme, vypověděl otec z kauzy vyměněných dětí

Za útrapy, které rodinám Jaroslavy Trojanové, Libora Broži a manželů Čermákových záměnou vznikly, chtějí všichni dohromady dvanáct milionů korun.

A odmítají, že by to bylo příliš moc. S následky neuvěřitelné události se prý těžce vyrovnávají dodnes.

Podali proto na nemocnici žalobu na ochranu osobnosti, o které má rozhodnout samosoudce Michal Ryška. Jednání začalo minulý týden, kdy si soud vyslechl žalobu i advokáta nemocnice.

Čtěte více: Právník nemocnice napadl u soudu rodiny vyměněných dětí

Jaroslava Trojanová už od loňského prosince vychovává své biologické dítě Veroniku, která žila devět měsíců po narození u manželů Čermákových. Přestože jí manžel konečně přestal vyčítat domnělou nevěru, klidu se šestadvacetiletá matka podle svých slov nedočkala.

"Pořád nemůžu spát. Zdají se mi sny o Nikolce, že se nemá dobře, že jí ubližují. Zdálo se mi třeba, že ji vyhodili z okna," popsala Trojanová psychické problémy, kterými dodnes kvůli záměně novorozeňat trpí.

Speciál Aktuálně.cz
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Přestože ví, že se Nikola má u Čermáků dobře, vadí jí, že nemá na její výchovu žádný vliv. "Oni ji třeba dají na čtrnáct dní na prázdniny k babičce a já s tím nemohu nic udělat. Přitom by si měla raději zvykat na novou maminku," řekla u soudu Trojanová.

Nadávky, hádky, odtažitost

"Jsem stále ve stresu, pořád se hádáme. Partnerka mi dodnes vyčítá, že přišla o Nikolku, že kdybych si nedělal testy DNA, měla by ji pořád. Já si ale nedokážu představit, že bych žil s představou, že támhle třicet kilometrů ode mě je mé vlastní dítě," popsal Broža u soudu svůj život rok poté, co se "provalil" případ výměny dětí těsně po porodu.

Před rokem podstoupili s partnerkou bolestný proces návratu dětí do původních rodin. Vzhledem k tomu, že holčičkám už bylo tři čtvrtě roku, musela se "druhá výměna" uskutečnit během pouhých dvou měsíců.

Ještě víc než otec Nikoly si vytrpěla její nedobrovolně "adoptivní" matka Jaroslava Trojanová. Už v šestinedělí si od partnera vyslechla ty nejvulgárnější nadávky, kterými ji častoval za domnělou nevěru, když se mu dítě nepodobalo.

Nepodezíral ji jen manžel. "Z chování jeho rodiny bylo cítit, že mají s dítětem nějaký problém. Skoro je nehlídali ani nechovali, málo mi pomáhali," popsala Trojanová. A po testech DNA ji pak dokonce podezřívali, že v opilosti otěhotněla s někým cizím.

Nemocnice: Požadavek je přemrštěný

Právník třebíčské nemocnice je přes všechny útrapy žalujících rodičů přesvědčený, že dvanáctimilionový požadavek je přemrštěný. Nemocnice nabízela šest set tisíc.

"Nabídku částky šest set tisíc oběma rodinám považujeme za velkorysou a bez prokázání dalšího rozsahu újmy není nemocnice ochotna přistoupit na její zvýšení," uvedl hned při úvodním jednání Ondřej Dostál.

Navíc se pokusil "zlehčit" újmu Trojanové s Brožou. "Dle některých informací byl partnerský vztah páru Broža-Trojanová konfliktní už před porodem a záměnou dětí, což mohlo mít za následek psychické problémy," řekl.

Jaroslava Trojanová ale takové nařčení odmítla. Naopak popsala podle ní "příšerné" útrapy, které začaly Brožovým podezřením a vyvrcholily, když poprvé viděla Čermákovy s malou Veronikou.

Při tomto setkání v Jihlavě neustále plakala. "Přála jsem si jen mít svou Nikolku, pořád ji držet, nechtěla jsem ji nikomu dát. Přitom při prvním pohledu na Verunku jsem viděla, že to je celý Libor. Ale moje city k Nikolce byly úplně jiné," ztěžka popisovala u soudu.

Začala kouřit a přestala kojit: "Byla jsem hrozně nervózní, úplně psychicky mimo."

 

Právě se děje

Další zprávy