Mělnická ODS: Tlustý by měl složit mandát

15. 9. 2008 23:05
Místní ODS si pozvala na kobereček Jana Moravu
Jan Morava vysvětluje svoji roli v reportáži mělnickým
Jan Morava vysvětluje svoji roli v reportáži mělnickým | Foto: Ludvík Hradilek

Mělník - Dvě hodiny poslouchala dvacítka členů oblastní rady Mělník odstupujícího poslance Jana Moravu.

Přišel jim vysvětlit svoji úlohu v reportáži televize Nova, která měla odhalit nekalé praktiky v české politice. A ve které jej skrytá kamera zachytila, jak sbírá kompromitující materiály na své stranické kolegy.

Morava se u Městského úřadu v Mělníku, kde rada v pondělí večer zasedala, zjeví krátce před půl sedmou. Usmívá se. A se členy rady se hned dává vesele do řeči.

"Už jsem se trochu vyklidnil, bylo to náročné. Řeknu jim tady, jak to celé bylo, média to trochu nafoukla," sděluje Aktuálně.cz Morava.

Členové oblasti si před začátkem jednání povídají, jak mezi sebou, tak s poslancem Moravou.

Sarajevo? Ping-pong...

Asi po hodině a půl odcházejí ze sálu první čtyři členové mělnického sdružení. Nechtějí říct, jak se jmenují a ani příliš hodnotit průběh jednání.

Jeden z nich si po chvíli zapálí cigaretu. "Jsem nasr... Morava tam sedí a na všechny se směje a lže. Prý chtěl sám dokázat, co se v ODS děje. Sarajevo je proti tomu tady ping-pong," glosuje starší muž.

"Já jdu raději na pivo,"  podotýká jeho kolega.

Za další hodinu vychází Libor Lesák, místopředseda mělnické oblasti, dočasně pověřený řízením rady místo Moravy. Jednání si pochvaluje, podle něj bylo seriózní a klidné.

Fakta:
Autor fotografie: Ondřej Besperát

Fakta:

  • Oblastní rada si mohla odstupujícího poslance pouze pozvat a žádat vysvětlení. Vyloučit ho z ODS může jen místní sněm.
  • Ten v Neratovicích zasedá ve čtvrtek. Případný odchod Moravy proberou jeho členové ale až v říjnu.

Posledních 24 hodin

 

"Oblastní rada vyzývá pana Tlustého, aby vyvodil stejnou politickou odpovědnost ze svého jednání stejně jako pan Morava," cituje poslední bod usnesení mělnické ODS. "Jeho vina je větší než pana Moravy," vysvětluje o chvíli později Lesák.

Poslední úsměv do kamery

Jednání mladého poslance hodnotí Lesák jako mladickou nerozvážnost. "Ta velká politika člověka holt pohltí. Nebudu mu doporučovat, aby opustil ODS. Pan Morava za Mělník bojoval. Díky němu máme například lepší silnice a opravené školy," chválí Moravu Lesák.

V sále mezitím Morava opět s úsměvem podává ruku všem členům rady a loučí se s nimi. "Vy tady na mě čekáte? Proč?", ptá se novinářů. "Tak dobře, je to naposledy, co mluvím do kamery," souhlasí poté Morava.

"Jeho" ODS prý chtěla slyšet, jak to doopravdy všechno bylo a on že jim také všechno popořádku vysvětlil.

"Média prezentují senzaci, pravda je ve skutečnosti nudnější," shrnuje aktér kauzy, která poslední dny otřásá poslaneckým klubem ODS.

Svůj odchod z ODS neplánuje, prý odejde jen v případě, že si to bude přát většina jeho místní organizace v Neratovicích. Co bude dál, zatím neví.

"Teď půjdu domů a udělám si večeři. Hned poté si lehnu, jsem po těch 14 dnech hodně unavený. V těch dalších dnech se rozhlídnu, co bych chtěl dělat dál," říká klidným hlasem bez emocí nejmladší poslanec za ODS. Už ve středu mu mandát končí.

"Jsem šťastný, že už s vámi nebudu muset mluvit," uzavírá formální i neformální část rozhovoru a mizí v uličkách Mělníka.

Další kobereček ve čtvrtek

Už za dva dny čeká Moravu další kolečko vysvětlování, tentokrát před domovskou ODS v Neratovicích. Její šéf  Aleš Dlouhý se mělnického povídání účastnil také.

Ani on si nemyslí, že by měl Morava odchod z ODS uspěchat.

"Pro tuto chvíli pro mě udělal maximum, odešel ze stranických funkcí. Existuje tady varianta přerušeného členství v ODS. Během té pauzy se ještě může očistit," myslí si Dlouhý.

Také on běží domů. "Mám toho pro dnešek dost, 12 hodin práce," vysvětluje.

 

Právě se děje

Další zprávy