Právník nemocnice napadl u soudu rodiny vyměněných dětí

Jiří Hloušek
10. 9. 2008 14:35
Rodiče z kauzy Třebíč odmítli přistoupit na smír
Právní zástupce nemocnice v Třebíči Ondřej Dostál napadl rodiče vyměněných dětí, že poškodili nemocnici v médiích
Právní zástupce nemocnice v Třebíči Ondřej Dostál napadl rodiče vyměněných dětí, že poškodili nemocnici v médiích | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Nejdříve nabízel smír. Potom vyslechl žalobu a nakonec zaútočil. Nebývale ostře napadl právník nemocnice v Třebíči Ondřej Dostál rodiče, kterým nemocnice před dvěma lety po porodu vyměnila děti.

Ve své úvodní řeči sice nejdříve uznal, že zaměstnanci třebíčské porodnice udělali chybu, ale hned vzápětí se pustil do odpůrců. Chybu podle něj udělaly také matky.

"Podcenily nesrovnalosti ve skutečné váze svých dětí. Jaroslava Trojanová měla sice pochybnosti, ale nenahlásila je," argumentoval obhájce Dostál.

Soudní jednání začalo nabídkou smíru ze strany nemocnice. Obě rodiny však odmítly celkovou sumu 600 tisíc, kterou jim nemocnice chtěla zaplatit, a žádají celkem 12 milionů.

Zástupce poškozených rodin Igor Veleba při čtení žaloby prohlásil, že nešlo o jednu chybu, ale o systémové pochybení nemocnice a případ chápe jako precedenční.

Proto naléhal na soud, aby vynesl průlomový rozsudek. "Mnoho komentátorů včetně žalované nemocnice má tendenci situaci bagatelizovat. To, co se stalo, však neskončilo výměnou dětí zpět do jejich rodin. Všichni se teď potácí v následcích," zdůraznil Igor Veleba.

Libor Broža s manželkou Jaroslavou Trojanovou přicházejí ke Krajskému soudu v Brně žádat odškodné za záměnu dětí v nemocnici v Třebíč
Libor Broža s manželkou Jaroslavou Trojanovou přicházejí ke Krajskému soudu v Brně žádat odškodné za záměnu dětí v nemocnici v Třebíč | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
 
Čtěte více:
Kolik za výměnu dětí? Rodiny odmítly smír za 600 tisíc

Právník nemocnice Ondřej Dostál však vzápětí odpověděl útokem, když zdůvodňoval, proč by mělo být odškodnění výrazně nižší než milionové.

"Od kraje Vysočina dostaly rodiny částku 200 tisíc korun dohromady. Morální satisfakce se jim dostalo několikanásobnou omluvou nemocnice," uvedl Dostál. "Postižení dále dosáhli satisfakce tím, že napadali nemocnici prostřednictvím médií, což by také mělo snížit odškodné," prohlásil.

Nepřehlédněte:
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Právník nemocnice nepřímo obvinil rodiče dětí, že nemocnici v médiích poškodili. "V roce 2007 to vedlo ke snížení zájmu o porodní oddělení a ekonomickou ztrátu," uvedl Dostál. "Zvažovali jsme vyvození právní zodpovědnosti."

Nikdo z rodičů, ani jejich právní zástupce, se během jednání zatím k argumentům nemocnice nevyjádřil. Manželé na sebe jen nevěřícně hleděli a přítomní novináři se často smáli.

A obhájce nemocnice pokračoval. Uvedl, že jen za vystoupení v pořadu televize Nova dostali rodiče honorář celkem 50 tisíc korun. Tvrdil také, že další příjmy mohly plynout od televizí Prima a německé ZDF a také deníku Blesk. Navrhl proto, aby se soud obrátil na ekonomická oddělení těchto redakcí.

Když si právní zástupce nemocnice jako důkaz vyžádal lékařské záznamy gynekologa a praktického lékařepoškozené matky Trojanové, posléze i Čermákové, a dokonce i záznamy jejich manželů, málokdo tušil, k čemu je bude nemocnice potřebovat.

"Dle některých informací byl partnerský vztah páru Broža-Trojanová konfliktní již před porodem a záměnou dětí, což mohlo mít za následek psychické problémy," vysvětlil Dostál. Informace dle něj pocházejí od novinářů, konkrétně bulvárního deníku Blesk, a měly by se týkat údajného potratu, o kterém Trojanová uvažovala.

Veleba to označil za procesní nechutnost a vyžádal si přerušení jednání kvůli poradě s klienty. Blesk odmítl jako nevěrohodný zdroj informací. Po patnácti minutách dal svolení k nahlédnutí do lékařských záznamů rodičů.

"Tuším, o co protistraně jde, je to snaha případ nechutně rozpliznout. Stejně se nepřijde se na nic, co by mohlo případ nějak výrazně ovlivnit," nechal se po jednání slyšet advokát Veleba.

Přednesy žalobce a žalované strany se dnes nečekaně protáhly. Soudce se tak dostal pouze k posudkům psychického stavu rodičů před druhou výměnou dětí. "Porucha přizpůsobení ve smyslu reakce na zátěžovou situaci a tenze," přečetl u každého z rodičů Ryška.

Výslech rodičů odročil soudce na příští úterý.

 

Právě se děje

Další zprávy