Kolik za výměnu dětí? Rodiny odmítly smír za 600 tisíc

10. 9. 2008 12:10
Před soudem v Brně se vyjednává v kauze Třebíč
U Krajského soudu v Brně začalo jednání o tom, kolik nemocnice v Třebíči zaplatí za to, že dvěma rodinám vyměnila v porodnici děti
U Krajského soudu v Brně začalo jednání o tom, kolik nemocnice v Třebíči zaplatí za to, že dvěma rodinám vyměnila v porodnici děti | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - "Máme vůli se dohodnout," prohlásil před Krajským soudem v Brně právník Igor Veleba zastupující rodiny, kterým nemocnice v Třebíči před dvěma lety vyměnila novorozence.

Ale hned dodal: "Neshodli jsme se na jediné věci. Na částce."

Žalobce tím odmítnul smír, který nabídla nemocnice.

Krajský soud dnes od rána jedná o výši odškodného, které by měla Třebíčská nemocnice zaplatit za to, že v roce 2006 vyměnila dva novorozence. Jan a Miroslava Čermákovi vychovávali deset měsíců dítě Libora Broži a Jaroslavy Trojanové a naopak.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte více:
Po porodu jim vyměnili děti. Dostanou u soudu miliony?

Právník nemocnice Ondřej Dostál doufal, že rodiny vyměněných dětí smír přijmou. "Nabídku částky šest set tisíc korun oběma rodinám považujeme za velkorysou a bez prokázání dalšího rozsahu újmy není nemocnice ochotna přistoupit na její zvýšení."

Soudce Michal Ryška proto zahájil jednání, ve kterém obě rodiny žádají dohromady dvanáct milionů korun. Případ sleduje většina českých médií. Přednesu žaloby naslouchaly také necelé dvě desítky novinářů v soudní síni.

Rodiče, kterým třebíčská nemocnice zaměnila po porodu děti, přišli ke Krajskému soudu v Brně
Rodiče, kterým třebíčská nemocnice zaměnila po porodu děti, přišli ke Krajskému soudu v Brně | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Právník žádá posudky

Zástupce poškozených rodin Igor Veleba při čtení žaloby prohlásil, že nešlo o jednu chybu, ale systémové pochybení nemocnice a případ chápe jako precedenční. 

Proto naléhal na soud, aby vynesl průlomový rozsudek. "Mnoho komentátorů včetně žalované nemocnice má tendenci situaci bagatelizovat. To, co se stalo však neskončilo výměnou dětí zpět do jejich rodin. Všichni se teď potácí v následcích," zdůraznil Igor Veleba.

Právník rodičů v žalobě hovořil o těžké situaci, která potkala Jaroslavu Trojanovou předtím i poté, kdy její manžel Libor Broža bez jejího vědomí podstoupil test DNA. Oba rodiče jsou totiž tmavovlasí, ale jejich dítě mělo vlasy světlé.

"Manžel i širší rodina z jeho strany začala paní Trojanovou slovně napadat a vinit z nevěry. Vyvrcholilo to podáním žaloby na partnerku i dítě o popření otcovství," vylíčil právní zástupce poškozených rodin.

Žalobce Veleba soudu navrhnul vypracování psychologických a psychiatrických znaleckých posudků rodičů a stejně tak posouzení stavu dětí dětským psychologem, psychiatrem a neurologem. Trvá totiž na tom, že záměna všem zúčastněným způsobila trauma, které může mít vážné následky.

Proto také žádá tak vysokou částku - 12 milionů korun. Zdůvodnil ale také, že suma by měla být velká také proto, aby se v nemocnicích už podobný případ neopakoval.

"Peníze by měly být nejen prostředkem k docílení satisfakce, ale musí být i sankcí a preventivní výstrahou," uzavřel žalobce.

Podtrobnosti druhé části jednání čtěte ZDE:
Právník nemocnice napadl u soudu rodiny vyměněných dětí

 

Právě se děje

Další zprávy