ODS slíbila Barošovi dotaci za kampaň, tvrdí Tlustý

mch
8. 9. 2008 18:30
Deset milionů ze státního pro fotbalistovu akademii
Fotbalista Milan Baroš
Fotbalista Milan Baroš | Foto: Aktuálně.cz, Tomáš Adamec

Praha - Skrytá nahrávka, kterou pořídili reportéři Novy při tajném monitorování poslance ODS Vlastimila Tlustého, přinesla kromě vyděračských metod informaci o volební kampani ODS před volbami v roce 2006. 

Na tajně pořízeném záznamu poslanec Tlustý hovoří o tom, že slíbil fotbalistovi Milanu Barošovi desetimilionovou dotaci pro fotbalovou akademii za to, že kampani občanských demokratů propůjčí svoji popularitu.

Tlustý byl po volbách čtyři měsíce ministrem financí v první vládě, kterou sestavil Mirek Topolánek a která poté neuspěla ve sněmovně při hlasování o důvěře. 

Dotace pro Baroše se za tu dobu nestihla vyřídit a Tlustý ve skryté nahrávce hovoří o tom, že tento dluh vůči fotbalovému reprezentantovi další vládě - Topolánkovi a svému nástupci Miroslavu Kalouskovi - neúspěšně připomínal. 

"Když jsem skončil, dával jsem Kalouskovi i Topolánkovi seznam patnácti věcí, které jsou v běhu a já je nedokončím. Považoval jsem za nefér, aby nebyly dokončeny," řekl na záznamu Tlustý.

Baroš to prý chtěl

Ze všech položek na uvedeném seznamu zmínil poslanec na záznamu pouze dluh vůči Barošovi. 

Čtěte více: V ODS se rozhořel spor o miliony pro Milana Baroše

"A někdy po půl roce mi telefonoval Baroš a říkal: Tam u vás jsou asi šílenci, on se k tomu nikdo nehlásí. Oni říkaj, že je to vaše věc a oni už to neudělaj," říká na záznamu Tlustý a dodává: "Řeknu jim, že jsou idioti, protože všichni věděli, jak to bylo."  

Nejdřív nic nechtěl

Sám poslanec dnes Aktuálně.cz sdělil, že nevidí důvod, proč by měl být obviňován ze zneužití státních peněz.

"Celá dohoda vznikla tak, že fotbalista nejdříve nabídl pomoc a nic za to nechtěl. A pak na předvolebním mítinku se Barošův otec zmínil, že by rádi zařídili to centrum. Topolánek mu podal ruku s tím, že se na pomoc může spolehnout," tvrdí Tlustý.

Akademii ve Viganticích, Barošově rodišti, založil jeho otec a další lidé v červenci 2006. Navštěvuje ji asi třicet chlapců.

Baroš se před časem nechal slyšet, že o státní dotaci sdružení zažádalo, ale až v době, kdy už ministrem financí nebyl Vlastimil Tlustý.

Aféra Morava

Vlastimil Tlustý je jednou z hlavních postav nynější vyděračské kauzy poslance ODS Jana Moravy. Tlustý pomohl novinářům Novy připravit akci, do níž se Morava zapletl - nechal se jakoby in flagranti nafotit s mladou ženou, a právě tyto snímky pak byly využity při novinářské provokaci vůči Moravovi. 

Čtěte více: Aféra Vyděrač: Tlustý si hru užil, Morava uvízl v síti

 

Právě se děje

Další zprávy