Má Tlustý odejít? ODS je po skandálu rozdělena

6. 9. 2008 15:10
Mnozí chápou, proč poslanec nastražil past
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Občanská demokratická strana je rozpolcená v názoru na to, jestli se má její poslanec podílet na fingovaných akcích proti svým spolustraníkům.

Ačkoli nejvyšší vedení ODS vyzvalo Vlastimila Tlustého, aby složil mandát kvůli tomu, že se propůjčil k vytvoření nahraných intimních fotografií, které pomohly novinářům obvinit jiného poslance ODS z chystaného vydírání, významná část stranické veřejnosti se za Tlustého postavila.

Tito straníci říkají, že chápou jeho motivy, kterými svůj čin vysvětluje.

Co se přesně stalo, čtěte zde:
Průvodce vyděračskou aférou

O pohnutkách Vlastimila Tlustého čtěte zde:
 Tlustý rozehrál vyděračskou kauzu. Jsem v šoku, říká    

Stydím se, že jsem v ODS

Tlustého a Moravu dnes vyzvalo k odstoupení grémium ODS, které se zároveň za skandál kolem poslance Jana Moravy omluvilo veřejnosti.

Včera už Moravu k odstoupení vyzval senátor Jiří Oberfalzer, místopředseda ODS ve středních Čechách, tedy v kraji, který Morava ve sněmovně zastupuje.

Čtěte: ODS se veřejně omluvila za skandál svých poslanců

"Mafiánské počínání našeho poslance Jana Moravy je bezprecedentní a zcela nepřijatelné. Je to nechutné jak politicky, tak lidsky," řekl Oberfalzer. Pokud poslanec nesloží mandát, požádá sdružení ODS Mělník, aby ho vyloučilo ze strany.

Poslankyně ODS ze středních Čech Eva Dundáčková je z kauzy zaskočena, na radikální hodnocení si ale netroufá. "Je to prostě šílené. Lituji hlavně poslankyni Zubovou a stydím se za to, že reprezentuji stranu, která k ní má takový vztah. Nevěřím ale, že by kolegu Moravu někdo řídil a bylo za tím víc našich členů," soudí Dundáčková.

Ta navíc soudí, že role Tlustého je jiná. "Nedivím se mu, že to udělal. Tlak na něj byl obrovský," řekla Aktuálně.cz. Stejný názor má i Tlustého spojenec, poslanec Jan Schwippel.

Foto: Ondřej Besperát

Ten navíc dodává: "Já jsem čistý, ale v situaci, kdy jsme pod tlakem, stejně jako poslankyně Zubová u zelených, jen proto, že máme jiný názor, nikdy nevíte, co na vás někdo vyrobí," řekl Aktuálně.cz poslanec, který ve sněmovní lavici sedí právě s Moravou.

Moravu brání jednoznačně šéf ústavněprávního výboru, kterého je poslanec členem, Marek Benda. "Je to spíš věc na zamyšlenou. Já bych ho k odstoupení nevyzýval. Měl by se poučit, že je někdy lépe více mlčet," dodal.

Benda: Role novinářů? Za hranou etiky

Benda také vidí hlavní vinu na straně médií.

"Je to za hranou novinářské etiky. Připravit kompromitující materiály, nabídnou je a pak ještě poslat jiného kolegu, aby si o ně řekl? Na takhle sehraný příběh skočí každý!" řekl Aktuálně.cz Benda (ODS).

Ostatní politici ODS, které Aktuálně.cz oslovilo, vidí pochybení jen na straně poslanců.

"Je to řízená provokace. Diskutabilní je, jestli by měla média takto pracovat. Na příkladu poslance Moravy se ale ukázalo, že se vše netýkalo jen kompromitujících fotografií, ale i aktivity kolem poslankyně Zubové" řekl například senátor Oberfalzer. "Novinářům to nevyčítám. Neodolal by nikdo," míní také poslankyně Dundáčková.

ČSSD ve sněmovně
ČSSD ve sněmovně | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

KSČM chce poslat poslance do výboru

Opozice vyzvala poslance k odstoupení okamžitě a komentáře tomu odpovídají. "Je to nepochopitelné, skoro sci-fi, dělá se mi z toho špatně. Skoro se mi tam s nimi nechce ani sedět," říká poslanec Milan Urban (ČSSD).

Podle něj ale kauza ukazuje, že na poslance kolem Tlustého je zřejmě tlak větší než si kdo dovede představit. "Média nejsou viníci. U Tlustého jednání chápu, ale Morava by měl odejít," řekl Aktuálně.cz Urban.

Komunisté dokonce vyzvali sněmovní mandátový a imunitní výbor, aby se případem zabýval. Jeho předseda, poslanec Miloslav Kala (ČSSD) ale říká, že nejprve se musí zjistit, jestli je to vůbec možné.

"Nevím, na základě čeho se tím zabývat. Buď bychom případ projednávali jako disciplinární řízení na něčí návrh, nebo jako urážku mezi poslanci. Pokud dostaneme podnět, pak zareagujeme," řekl Aktuálně.cz Kala. "Poslance ale nemůžeme zbavit mandátu a udělit pokutu lze jen za striktních podmínek," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy