Tlustý rozehrál vyděračskou kauzu.Sám jsem v šoku,tvrdí

5. 9. 2008 13:50
Tlustého fotky vedou k možnému vydírání
Tlustý: Chtěl jsem zastavit kampaň proti mně.
Tlustý: Chtěl jsem zastavit kampaň proti mně. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Stručně:

  • 1. Na jaře 2008 předává poslanec Vlastimil Tlustý novinářům z Novy své vlastní kompromitující fotografie. Je na nich v bazénu s neznámou dívkou.
  • 2. Novináři se je snaží předat poslancům ODS a dalším vlivným lidem - aniž by přiznali, že jsou novináři.
  • 3. Poradce premiéra Topolánka Marek Dalík odmítá. Chytá se však mladý poslanec ODS Jan Morava.
  • 4. Do kauzy se poté zaplétá i dcera poslankyně SZ Olgy Zubové. Morava chce, aby ji "agenti" vyfotili na Ruzyni a potvrdili, že jsou tak vlivní a mají takové zdroje, jak mu tvrdí.
  • 5. Novináři tvrdí, že Morava chce fotky s dcerou Zubové využít k jejímu politickému vydírání.
  • 6. Morava to odmítá. Chtěl jsem sám vypátrat, kdo stojí za šířením kompromitujících materiálů.

Praha - Vlivný člen ODS, někdejší ministr financí Vlastimil Tlustý, si dobrovolně vlezl do bazénu se spoře oděnou dívkou, nechal se s ní vyfotografovat a snímky dal novinářům. Ať je dají politikům a uvidí, jak se vede politický boj v Česku.

Tvrdí, že chtěl ukázat, kdo a jak likviduje nepohodlné politiky.

Ve čtvrtek zveřejněná reportáž televize Nova naznačuje, že Tlustého kolega Jan Morava byl ochotný své kolegy ve sněmovně vydírat. Morava však tvrdí: Chtěl jsem sám odhalit, proč někdo chce kompromitovat poslance. Chtěl jsem tu věc rozkrýt.

Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte více:
Vydíral poslance? Morava z ODS zvažuje odchod

Sám Tlustý odmítá, že by tahal za nitky a vytipoval, komu kompromitující materiály mají novináři dát. "To, že se ukázalo, že je to z vlastních řad, to já považuju za naprosto šokující," tvrdí v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

A.cz: Pane poslanče, proč jste se rozhodl poskytnout televizi Nova kompromitující fotografie?

Já jsem poskytl kompromitující materiály a tím moje role skončila. Byl jsem několik let opakovaně terčem velmi nevybíravých a vykonstruovaných útoků, a to nejenom já, ale i moje rodina.

Byla to evidentně řízená kampaň na vykonstruovaných podkladech. Přemýšlel jsem, jak se tomu bránit.

A.cz: O jaké "kampani" hovoříte?

Například se objevila kauza "Krakatice". Policii se ztratil spis, ze kterého jsou citovány takzvané odposlechy mých rozhovorů, přestože ten spis oficiálně neexistuje... V médiích se samozřejmě ty přepisy objevily a jsou zmiňovány jakési závěry - a to bez toho, že by existoval ten reálný podklad.

Podobné to bylo s tzv. milenkou Nedbálkovou. Ta se od všeho nyní distancovala a prohlásila, že se mnou nikdy nic neměla - na rozdíl od toho, co říkala před rokem.

Já jsem se rozhodl, že dívat se na to, jak někdo organizuje tlak, šíří likvidační kampaň proti mě, není možné. Přemýšlel jsem, jak se tomu bránit. A dospěl jsem k závěru, že kdo s čím zachází, tím také schází. Nebo chcete-li - kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá. A napadlo mě, že tou jedinou správnou cestou je dát k dispozici materiály, u kterých bude možné vysledovat, kdo je komu prodal, kdo je zveřejnil, kdo ho za kolik prodal, kdo s kým o tom jednal... Na tom se automaticky projeví všichni ti, kteří se tím zaobírají, a metody, které používají, o kterých já jsem neměl žádné ponětí. A proto vznikly kompromitující materiály, které jsem dal k dispozici, aby s nimi bylo dále nakládáno.

A.cz: Čeho přesně jste tím chtěl dosáhnout?

Myslel jsem, že se ukáže, že to všechno organizují mediální a detektivní agentury, které to dodávají politickým protivníkům.

A.cz: Organizoval jste to nějak dál?

Já jsem pak už  panem Kroupou (autor reportáže Janek Kroupa, reportér TV Nova, pozn. red.) nejednal. Nevím, s kým jednal, nevím, koho nahrával. Já jsem jen odsouhlasil poskytnutí kompromateriálů.

To, že se ukázalo, že je to z vlastních řad, to já považuju za naprosto šokující. Nemohl jsem tušit, kdo se do toho vloží.

A teď tady čtu reakci pana Topolánka, který mi de facto vyčítá, že se bráním. Já nechápu, co mu vadí na tom, že se bráním.

Foto: Ludvík Hradilek
Další zprávy k této kauze:
Fakta: Dvě verze kauzy: Politická špína, anebo naivita?
Přečtěte si profil poslance: Poslanec Morava? Vzorňák bez radikálních názorů
Původní zpráva:Aféra v ODS: Poslanec Morava odmítá politickou špínu
Rozhovor:Já o ničem nevěděl, říká předseda poslanců ODS Tluchoř
 

Právě se děje

Další zprávy