Senátor Novotný vrací do hry stíny prezidentské volby

mch
3. 9. 2008 15:45
Chce obnovit případ, kdy byl prý uplácen
Josef Novotný
Josef Novotný | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Senátor Josef Novotný, který v obvodu Žďár nad Sázavou znovu kandiduje do horní komory, vrací před volbami do hry kauzu uplácení při zimní volbě prezidenta.

Novotný tehdy řekl, že se jej pokoušeli uplatit zákonodárci ODS. Jejich jména nikdy neřekl, na korupci nenašla policie důkazy a případ odložila.

Senátor nyní znovu připomíná své obvinění na první větší předvolební aféře, kterou rozpoutaly nahrávky, jež se dostaly na veřejnost a naznačují možné korupční jednání šéfa brněnské ODS Milana Venclíka.  

Josef Novotný, který znovu letos kandiduje v řadách nezávislých kandidátů, dnes přišel s tím, že celý případ může souviset s uplácením při prezidentské volbě.

"Z prezentovaných záznamů, jež jsou v současnosti veřejně k dispozici, dovozuji, kde se daly sehnat finanční prostředky na pokus o podplácení při prezidentské volbě," řekl Novotný, který znovu kandiduje do senátu na Třebíčsku.

Čtěte více: Policie odložila případ úplatků při prezidentské volbě

"Záznamy demonstrují, jakou formou byly peníze získány a také to, že byly určeny na zvýhodňování a manipulace při volbách," dodal.

Jiří Zlatuška, děkan fakulty informatiky Masarykovy univerzity v Brně, bývalý senátor a jeden z kandidátů do vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace.
Jiří Zlatuška, děkan fakulty informatiky Masarykovy univerzity v Brně, bývalý senátor a jeden z kandidátů do vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace. | Foto: Ludvík Hradilek

Podle svých slov se proto rozhodl vyzvat policii, aby celý případ údajné korupce při volbě hlavy státu začala znovu vyšetřovat.

Zlatuška: Nahrávku už jsem měl 14 dní

Oč jde v kauze s nahrávkami? V záznamu mluví senátor Vlastimil Sehnal a vlivný majitel brněnské firmy Přemysl Veselý o předávání peněz za "dohazování" městských stavebních zakázek v Brně. Krom jiných zazní i jméno Milana Venclíka. Hlas Sehnala naznačuje, že si Venclík peníze od stavební firmy nechal a neodevzdal je do stranické pokladny.

"U mě to dělá za tu dobu asi 820 tisíc," říká na nahrávce údajně podnikatel Veselý. "Když jsem se díval do účetnictví, tak tam nic není," reaguje senátor Sehnal. "Tak to já nevím, kde to je. To nebyly peníze na fakturu nebo tak," pokračuje stavitel. "To dá rozum, ne?" odvětil senátor.

Kvůli inkriminovanému záznamu údajné schůzky vlivného brněnského majitele stavební firmy Přemysla Veselého a senátora ODS Vlastimila Sehnala napadl bývalý brněnský primátor Petr Duchoň (ODS) městského radního Jiřího Zlatušku. Obvinil ho z toho, že jako první představil nahrávku, která ukazuje na možné korupční jednání šéfa brněnské ODS Milana Venclíka.

Čtěte více: Brněnská ODS napadla soupeře kvůli nahrávce o korupci

Senátor Zlatuška, který jako kandidát Reformní liberální strany konkuruje Duchoňovi ve volbách do senátu, toto nařčení ale na dnešní tiskové konferenci znovu odmítl. "Neposkytl jsem médiím žádné takové záznamy. Je to na mě zcela nezávislé," řekl.

Zároveň ale přiznal, že nahrávku už měl čtrnáct dní předtím, než se dostala do médií. Kdo mu ji dal, ale odtajnit odmítl. Nejde ale podle něj o stejnou osobu, která ji dala policii. "Já jsem ji dostal s tím, že už ji má policie," řekl Zlatuška.

Podle něj záznam svědčí o rozsáhlé a institucionalizované korupci a nic nenasvědčuje tomu, že by byla nahrávka sestříhaná nebo jakkoliv jinak upravená. Navíc je podle něj zřejmé, že ji pořídil buď Vlastimil Sehnal nebo Přemysl Veselý.

Čtěte více: Jiří Zlatuška: Poctivě účtované úplatky

 

Právě se děje

Další zprávy