Heřminovy zničí přehrada, opodál se v zóně záplav staví

Petra Sasínová
29. 8. 2008 14:40
V Krnově vyrostl Kaufland na břehu řeky Opavy
Krnov je historické město. Takto dnes vypadá výhled z města směrem k poutnímu kostelu na vrchu Cvilín
Krnov je historické město. Takto dnes vypadá výhled z města směrem k poutnímu kostelu na vrchu Cvilín | Foto: Hnutí Duha

Krnov - Pokud se obyvatelé Nových Heřminov v sobotním referendu otevřeně postaví na odpor státu, budou k tomu mít už teď na první pohled zřejmý důvod.

Vláda, Moravskoslezský kraj i město Krnov totiž společně prosazují vybudovat na řece Opavě novou přehradu, která by město ochránila před velkou vodou. Pod hladinou plánované vodní nádrže by však zmizely desítky domů.

Ovšem v místech, která v roce 1997 likvidovala velká voda, povolily úřady stavbu supermarketu Kaufland.

Také ten by měla přehrada za miliardy korun chránit a lidé v Nových Heřminovech se ptají proč. Vláda už sice o stavbě rozhodla, zastupitelstvo obce se s tím ale nehodlá smířit.

Čtěte více: Heřminovy nechtějí pod vodu. Obec vypíše referendum

V referendu chce od voličů získat mandát k tomu, aby se za každou cenu postavilo státním úřadům na odpor a udělalo všechno pro to, aby v Nových Heřminovech přehrada nikdy nestála.

Supermarket byl zkolaudován letos v červnu a stojí na území, kde byly před jedenácti lety asi dva metry vody. Proti stavbě protestovalo ekologické Hnutí Duha a zamítavé stanovisko vydalo původně i Povodí Odry.

"Krnov čeká na přehradu, kterou jim někdo politicky slíbil. Proto klidně staví v místech, kde bylo v roce 1997 nejvíce vody," říká starosta Nových Heřminov Radovan Jílka. "Je to proti zdravému rozumu. Všechny úřady nakonec ignorovaly, že stavba má být v záplavové zóně," dodává Ivo Dokoupil z Hnutí Duha.

Povodeň v červenci 1997

Jeden z domů v Krnově, které musely být po povodni 1997 zcela strženy. Dům stál na pozemku v těsném sousedství dnešního Kauflandu
Jeden z domů v Krnově, které musely být po povodni 1997 zcela strženy. Dům stál na pozemku v těsném sousedství dnešního Kauflandu | Foto: Hnutí Duha

Supermarket v srpnu 2008

Asi dva metry vysoká zeď stačila podniku Povodí Odry k tomu, aby se mohlo stavět v záplavové zóně. Kaufland zabral místo, kde měla řeka šanci se rozlít a zpomalit
Asi dva metry vysoká zeď stačila podniku Povodí Odry k tomu, aby se mohlo stavět v záplavové zóně. Kaufland zabral místo, kde měla řeka šanci se rozlít a zpomalit | Foto: Hnutí Duha

Krnovský Kaufland získal všechna povolení. "Je postavený v souladu se zákonem," brání se místostarosta Krnova Bedřich Marek. "Je sice částečně v záplavové zóně, ale zásadní je, že podle odborných studií způsobí v případě povodní zvýšení hladiny jen o dva až tři centimetry."

Hnutí Duha ani starosta Nových Heřminov však s argumenty nesouhlasí. "Postavili tam protipovodňovou hráz. A výsledkem toho bude, že když přijde velká voda, hráz vlnu odrazí do centra města," je přesvědčen Dokoupil.

"Když jsme se divili, dozvěděli jsme se, že při určité úpravě pozemků to nemusí být záplavová zóna. Když se pozemek na břehu o metr navýší, papírově to vyjde. Ale stoprocentně to nemá šanci vyjít na vodu, která tam byla v roce 1997," tvrdí starosta Nových Heřminov.

Všechna razítka má Kaufland v pořádku

Stavbu nakonec schválilo i Povodí Odry, které ji původně nedoporučilo. Zelenou nakonec obchodní řetězec dostal i od hejtmanství Moravskoslezského kraje a stavebního úřadu.

I místostarosta Marek ovšem připouští, že jde o výjimečný případ. Řízení o Kauflandu začalo v době, kdy hejtmanství ještě nerozhodlo o takzvaných aktivních zónách, kde je nyní zakázáno kvůli hrozbě povodní stavět.

"Od povodní to trvalo šest let, než krajský úřad o záplavových zónách rozhodl. Krnov i další obce si krajem stanovené aktivní zóny zapracovaly do územních plánů v roce 2003. V případě Kauflandu byl postup jiný, protože aktivní zóny tehdy ještě nebyly schváleny," vysvětlil Marek.

Petr Březina z Povodí Odry dodává, že investor požádal o vyjádření ke stavbě krnovského Kafulandu před šesti lety. "Upozornili jsme na umístění stavby v záplavovém území a nedoporučili jsme ji," potvrdil.

"Na žádost investora jsme pak sdělili podmínky, za kterých by bylo možné ji uskutečnit. Šlo především o to, aby byla stavba sama chráněna před povodní, tedy aby byla umístěna tak vysoko, aby nebyla zaplavována," popsal.

Stavba supermarketu je podle něj před povodněmi dostatečně chráněna, neohrožuje okolí a není rozhodně důvodem pro protipovodňová opatření na horní Opavě. "Ochranu potřebuje zejména zástavba v Krnově a také v dalších obcích od Nových Heřminov až po Opavu, kde žije v dosahu stoleté vody asi šest tisíc lidí," je přesvědčen Březina.

Supermarketu se u řeky líbí

Ivo Dokoupil z Hnutí Duha však nevěří, že Kaufland v případě povodní nezhorší situaci v okolí. "Studie jsou často takové, jak si je přejí zadavatelé. Chybí oponentní odborný názor," tvrdí.

Samotný obchodní řetězec je s výběrem místa v Krnově spokojený. "Naše společnost si velmi pečlivě vybírá své lokality pro výstavbu prodejen. Samozřejmě jsme si vědomi toho, že v Krnově byla v roce 1997 velká voda, nicméně stavba je naprosto v souladu s územním plánem," řekl Aktuálně.cz Michael Šperl ze společnosti Kaufland Česká republika.

"Naše společnost právě proto přijala technická opatření a postavila protipovodňovou zeď, aby nehrozilo zaplavení prodejny. V tomto ohledu je prodejna v Krnově ojedinělá," dodal.

Stavby v záplavových zónách nejsou v Česku výjimečné. Například v Kroměříži stojí Penny Market i další objekty v ulici, která byla roku 1997 tři týdny pod vodou. Také Kaufland tam stojí v záplavové zóně.

 

Právě se děje

Další zprávy