Další soud o vydání Krejčíře do ČR stále není v plánu

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
11. 8. 2008 12:20
První instance uprchlíka před půl rokem nevydala

Praha - Už skoro rok a půl je domovem podnikatele Radovana Krejčíře Jihoafrická republika. A v dohledné době se na tom nic měnit nebude.

Letos v únoru soud v Johannesburgu rozhodl, že Krejčíře do České republiky nevydá, tamní prokuratura, která zastupuje českou stranu, se proti tomu odvolala, ale tím případ "usnul".

"Datum odvolacího jednání nebylo podle našich informací prozatím určeno," řekla Aktuálně.cz tisková mluvčí ministerstva spravedlnosti Zuzana Steinerová.

Čtěte více: Soud v JAR rozhodl: Krejčíře do Česka nevydáme

Pozice prokuratury přitom nebude u odvolání snadná, soudce první instance opakovaně rozhodl v Krejčířův prospěch.

Důkazy české strany označil soudce jako chabé a nechal se slyšet i v tom smyslu, že ho české úřady nepřesvědčily, že by byl Krejčíř skutečně nebezpečným zločincem. Vytkl českým orgánům, že žádnou z Krejčířových kauz nedotáhly do konce. S tím souhlasí i někteří čeští státní zástupci.

Souvislosti: Krejčířovy trestní kauzy jsou ohroženy

Radovan Krejčíř během jednoho z minulých soudních jednání
Radovan Krejčíř během jednoho z minulých soudních jednání | Foto: Reuters

Jak ale hodlá prokuratura tyto zásadní námitky soudu a Krejčířových právníků vyvrátit, nechce ministerstvo upřesnit.

"Jak bude postupovat jihoafrická prokuratura nelze předjímat, nicméně česká strana je jí plně k dispozici," uvedla pouze mluvčí Steinerová.

Radovan Krejčíř uprchl z České republiky v roce 2005, když policistům utekl během domovní prohlídky v jeho černošické vile.

Pak se skrýval na seychelských ostrovech a letos v dubnu byl zatčen na johannesburském letišti při pokusu o vstup do Jihoafrické republiky s falešným pasem.

Pitr? Od Tyrol po Karibik

V klidu nejspíš může být i druhý slavný "uprchlík" Tomáš Pitr. Policie nechce pátrání po něm oficiálně komentovat. Zůstávají jen spekulace, podle kterých byl Pitr nejprve v Německu, Chorvatsku a Tyrolsku.

Později pak přišly na řadu vzdálenější destinace - Madagaskar, Spojené státy nebo ostrov Sv. Vincenc v Karibiku. Poslední informace pak přišla ze Švýcarska od fanoušků fotbalu - viděli jsme Pitra na Euru.

 

Právě se děje

Další zprávy