Spor o dědictví: Padlo trestní oznámení na ministra

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
4. 8. 2008 11:51
Odpůrci viní ministra z pomluvy a křivého obvinění
Cyril Svoboda
Cyril Svoboda | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Sporem o dědictví v hodnotě desítek milionů korun mezi ministrem Cyrilem Svobodou a charitativními organizacemi se bude zabývat policie.

Svobodovi odpůrci v dědické při na ministra podali trestní oznámení. "Trestní oznámení jsme podali právě dnes. Už je na poště," potvrdila Aktuálně.cz advokátka Helena Kubecová.

Ta zastupuje Aloise a Boženu Kopecké, kteří viní lidoveckého politika z pomluvy a křivého obvinění z vydírání.

Svoboda je totiž před soudem obvinil, že výhrůžkami donutili restituentku Marii Kaprálkovou ke změně své poslední vůle, která byla původně napsána ve Svobodův prospěch. Svoboda tak přišel o činžovní dům v pražských Dejvicích. Získaly ho charitativní organizace.

Čtěte detaily: Spor ministra Svobody s charitami se dostal před soud

Ministr poslední vůli u soudu napadl jako neplatnou a snaží se dokázat, že Kaprálková jednala pod nátlakem Kopeckých, a navíc už nebyla duševně zdravá. V této druhé závěti Kaprálková za pomoc při restitucích odkázala Svobodovi milion korun, což je jen zlomek hodnoty původní odměny.

Svoboda: Když vyhraji, rozdělím se s charitou

Ve věci už proběhla dvě jednání a nyní je spor odročen na neurčito.

Foto: Aktuálně.cz

Ministr se už nechal slyšet, že pokud by vyhrál, charitativní organizace, s nimiž se soudí, nepřijdou zkrátka.

"Pokud získám dům, který si nárokuje i Domov Svaté rodiny, jsem připraven celý výtěžek po odečtení nákladů dávat právě Domovu Svaté rodiny. Nepřijde tedy zkrátka," řekl Svoboda v rozhovoru pro časopis Týden.

Pokud by Svoboda u soudu vyhrál, dostal by činžovní dům a další nemovitosti a hotovost by propadla státu. První závěť se totiž týkala právě jen zmíněného domu.

Božena a Alois Kopečtí by kromě menší hotovosti o žádný majetek nepřišli, protože jim Marie Kaprálková prodala ve stejný den, kdy sepsala spornou poslední vůli, svůj dům na pražské Hanspaulce za symbolickou částku tři sta tisíc korun. Podle Kopeckého to bylo poděkování za péči, kterou jí poskytovali.

Svobodova pozice u soudu není zdaleka jistá. Závěť byla sepsána u advokáta před svědky - dvěma tehdejšími advokátními koncipienty. Ti u soudu potvrdili, že vše proběhlo podle práva.

Praktický lékař Kaprálkové, který měl podle Svobody dříve tvrdit, že jeho pacientka vůbec nevěděla, že nějakou závěť sepsala, u soudu popřel, že by s ní na téma dědictví či závěti někdy mluvil. 

 

Právě se děje

Další zprávy