Řebíček je stále spojen s firmou, které dává zakázky

Eliška Bártová Eliška Bártová
11. 7. 2008 12:05
Vyplývá to z ministrova majetkového oznámení
Ministr dopravy Aleš Řebíček
Ministr dopravy Aleš Řebíček | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nový zákon o střetu zájmů odkryl první možnou kolizi. Ministr dopravy Aleš Řebíček přiznal, že pronajímá pozemky své bývalé firmě.

Problém je v tom, že firma Viamont začala po nástupu Řebíčka do čela ministerstva získávat mnohem větší objem veřejných zakázek, než dříve.

Řebíček přitom tvrdil, že s firmou zpřetrhal vazby. Jeho oznámení o majetku, které podal v souvislosti s novou normou, však svědčí o opaku.

Zakázky pro Viamont

Společnost Viamont a řada jejích dceřinných firem patřila ještě před několika lety Řebíčkovi. On sám před časem deníku Aktuálně.cz řekl, že akcie dávno prodal a od firmy se distancoval.

Ovšem za jeho působení na ministerstvu začaly spřátelené firmy, jež štědře sponzorovaly ODS, dostávat od organizací patřících pod Řebíčkův úřad, řadu zakázek.

Například tak Viamont DPS získal kontrakt na zdvižení mostu v Nymburce za 92 milionů korun. Zakázku dostal v soutěži vypsané Ředitelstvím vodních cest, které je příspěvkovou organizací ministerstva dopravy.

Čtěte více: Bývalá Řebíčkova firma staví za státní peníze

Podle zjištění MF DNES inkasoval Viamont během Řebíčkova působení na ministerstvu zakázky za celkem 3,5 miliardy korun.

Ministerský golf na Cínovci

Řebíček se sice oficiálně ke své bývalé firmě nehlásí, přesvědčit se však o tom, zda s ní skutečně není majetkově spjat, nelze. Česká televize již dříve upozornila na to, že seznam akcionářů firmy je tajný.

Lze tak vycházet alespoň z údajů, které uvedl v souvislosti se zákonem o střetu zájmů. Z nich vyplývá, že většina Řebíčkových přiznaných finančních aktivit se loni točila právě kolem Viamontu.

Z dokumentů je patrné, že ministr splácí 700 tisíc za koupi pozemků golfového hřiště od bývalého majitele Golf klubu Teplice Vladimíra Myšíka.

Golfové hřiště na Cínovci, kde ministr vlastní chatu, však v současnosti provozuje právě bývalá Řebíčkova firma Viamont.

Z přiznání lze zároveň vyčíst, že Řebíčka s dceřinou společností Viamont sport spojuje i smlouva o pronájmu pozemků. A to za symbolický obnos - za loňský rok od své firmy inkasoval 90 tisíc korun. Loni si ministr také pořídil automobil za 640 tisíc korun.

Milion za Sardinii a dluhy

Při pohledu do Řebíčkova oznámení o majetku se nabízí otázka, z čeho ministr, jenž se holedbal tím, že bez problému uhradí více než milion korun za společnou cestu luxusním tryskáčem s premiérem na Sardinii, může takto rozhazovat.

Podle přiznání je totiž zadlužen a žádné jiné významné příjmy než ministerský plat neuvádí. Řebíček přiznal pouze příjem 76 tisíc za členství v radě města Teplice, drobné dary a již zmíněných 90 tisíc od své bývalé firmy.

Dluhy má mnohem vyšší. Kromě zmiňované částky 700 tisíc korun za pozemek pod golfovým hřištěm dluží Řebíček bance na hypotékách přes 2,5 milionu korun.

Dalších 400 tisíc si půjčil na koupi nemovitosti od soukromé osoby, jejíž jméno ministr neuvedl.

Jasné vysvětlení

Podle ředitele organizace Transparency International, která na přípravě zákona o střetu zájmu pracovala, je Řebíčkův případ ukázkou, jak zákon má fungovat. "U takto vysokých politiků nelze očekávat, že se odhalí něco, co se dosud nevědělo," říká David Ondračka. "Ale donutí je to, co se tušilo, oficiálně potvrdit. A jednoznačně to vysvětlit."

Podle Ondračky je nyní v případě Řebíčka důležité, aby veřejnosti dokázal, že se svojí bývalou firmou není majetkově spjat.

Ministrovo smíření

Foto: Sodexho

Ministr Řebíček se však k předložení důkazů o distancování od firmy nemá. "Nemám povinnost zveřejnit smlouvu a s pochybnostmi se prostě musím smířit," napsal v sms odpovědi ministr. "Kdybych chtěl firmu vlastnit, stejně by žádná smlouva nic nedokázala."

Ani spojení s firmou Viamont, o kterém se zmiňuje v oznámení o majetku, nepovažuje za problém. "Nájem mi platí dceřiná společnost Viamontu," píše Řebíček. "Už nejsem akcionářem Viamontu, což je pravda, a nic to nemění na tom, že onen golfový klub je mým domovským klubem. Nemám důvod na tom něco měnit."

Spojení s firmou prostřednictvím společného golfového hřiště ministr bagatelizuje. "Jistě i řada novinářů hraje golf, mají někde domovský klub a ten někomu patří," vzkazuje dál přes sms Řebíček. "A přesto se ve vztahu novináře a majitele klubu nehledá konflikt."

 

Právě se děje

Další zprávy