Zabitý milionář - Nepublikovaný rozhovor

Red DOM
27. 1. 2006 0:00
Praha - Tajil, co dělá. Byl stále chráněn. Přesto ho vrah našel - kontroverzní František Mrázek byl ve středu zastřelen na ulici. Zde je unikátní interview o jeho životě. A o tom, jestli se o něj bál.

I když byl roky řazen mezi 50 nejbohatších Čechů, veřejnost o něm nic nevěděla. Muž, kterého policie považovala za jednu z nejvlivnějších postav podsvětí, avšak nikdy mu to nebyla schopná prokázat, se zprávám vyhýbal. Až do října 2003, kdy se sešel s dnešními reportéry Aktuálně.cz Sabinou Slonkovou a Jakubem Ungerem.

Části interview, v němž se ho novináři otevřeně zeptali na jeho obchodní postupy či vraždy, s nimiž byl spojován, byly tehdy publikovány na stránkách Hospodářských novin.

Ve svém archivu však autoři objevili nikdy nezveřejněné původní pasáže Mrázkových slov. Některé z nich po jeho středeční vraždě získávají znovu na aktuálnosti - vzhledem k podezření, že za jeho smrtí je pomsta "konkurenčního klanu".

Jednu střelbu přežil

Detektivové se snažili Mrázkově skupině připsat nejméně deset vražd podnikatelů, vyšetřování končilo neúspěchem. On sám tvrdil, že se na něj policie kvůli násilnostem neobracela. Až na jednu výjimku, avšak i tehdy to bylo bezvýsledné.

Kromě tohoto případu (vražda Mrázkova spolupracovníka), kolikrát ještě policie přišla a zeptala se: Hele, Franto, udělal jsi to, nebo ne?

Kolikrát? Asi vám to bude divné, ale jen v tom jednom případě.

V čerstvé kauze pana Šebesty (další podnikatel z Mrázkova okolí, zabit před třemi lety) ne?

Vůbec ne, nikdo za mnou nebyl.

Nezajímali se o vás ani před několika lety, když byl zabit Běla (romský boss podsvětí a Mrázkův konkurent)?

Jasně, ale mám-li se k tomu vyjádřit: Bělu jsem znal, byla by pustá lež říkat, že ne. Ale to vám nikdo neodpáře. Ale tak jak znám popis té vraždy, mám pro ní své vysvětlení. Takže možná mi to policisté připsali, ale faktem je, že až na tu jednu zmíněnou výjimku za mnou nikdy nepřišli.

Vadí vám ta mafiánská image? Nedělá vám to tak trochu dobře?

Jak by mi to mohlo dělat dobře? Mám rodinu, děti. Ty věci byly v tisku, v televizi. Děti po mě vytřeštěně koukají a já jim musím vysvětlovat, že to tak není. Soudit se nemá smysl, prostě s tím musím žít.

I po vás už jednou někdo střílel. Kdo vás chtěl zabít?

To kdybych věděl, tak by to bylo úplně o něčem jiném... Podívejte, dneska je doba, kdy vás člověk zabije pro stokorunu.

To asi nebude váš případ...

Proč myslíte? Gambler, kterému budou chybět dvě stovky, vás klidně praští. Myslím, že ten můj případ nemusí mít s mafií nic společného. Víte co, o mně je známé, že - jak se ostatně můžete sami podívat - běžně nosím 100, 150 tisíc v kapse. To je prostě zvyk. Zrovna tak úplně běžně, protože dělám obchod, s sebou v kufříku vozím půl miliónu nebo milión. Než peníze uvolní banka, tak to trvá. Takhle se obchod udělá mnohem rychleji - stvrzenka, záloha, buch, buch, hotovo. Takže, i na tohle mohl někdo dostat tip. Víte co, já viděl spoustu filmů, a když to srovnám, útok na mě nemá s profesionální akcí nic společného. Stříleli jenom z pistole, třikrát trefili auto. Kdyby to měla být poprava, byl by tam profík se samopalem, dostal bych minimálně dvacet ran a už bych tu s vámi neseděl. Podle mě to byl zoufalec, který si šel pro peníze. Myslel si, že vyběhne z roští a já mu dám kufr s penězma.

Dobrá, ale stejně: Počítáte s tím, že v tom křoví bude jednou stát ten profík? 

Nikomu nic nedlužím, nikoho jsem o nic neokradl. To jsou většinou důvody, proč si lidé vyřizují účty. Já tyhle problémy nemám.

Vždyť vy sám jste dříve na tohle téma reagoval citátem vašeho kolegy "že s takovými věcmi se zkrátka počítá".

Víte co, v dnešní době s tím může počítat skoro každý.

Kupování pasů

Když se vrátíme k té policii - proč vás tedy roky sleduje, když podle vás není důvod?

Prvopočátky jsou roky zpátky. Když jsem se pohyboval mezi lidmi, kteří tenkrát točili veksl, bony, valuty.

Ale kdyby tam po roce 1989 nebyl další důvod, tak by asi "obyčejného veksláka" pustili ze zřetele, ne?

O tom se právě bavíme. Veksl skončil, a přešlo to na jinou formu. Na formu podnikání. Zcela jistě se často pohybuju na hraně, určitě nejsem jediný. Ale kdo se pohybuje za hranou, tak je blázen, protože riskuje mnoho.

Důvodem, proč vám policisté za ty roky sledování dokázali jen falšování bolivijského pasu, tedy není to, že by policisté byli tak neschopní - zkrátka jste nic dalšího neprovedl, tak to myslíte?

Jen na vysvětlenou: Já jsem si pas nezfalšoval. Koupil jsem ho, víceméně z recese. Dejme tomu jako hračku, jako když jde maminka s dítětem do hračkárny a vidí tam medvídka. Tak mu ho prostě koupí.

A vy si kupujete pasy.

Ne. Viděl jsem tu krásnou orlici, všechny ty znaky, tak jsem si ho opatřil. Beru to jako pouťovku. Nikdy jsem se tím pasem neprokazoval, nechtěl jsem ho zneužít. Skončilo to, jak to skončilo. Našli ho, dostal jsem za to pokutu.

Zlobí vás to, že vás chytli na takové "hlouposti", když vás roky sledují kvůli podezření ze závažné kriminality?

Za blbosti se platí. Doufám, že jich nevyrobím v dalším životě víc.





 

Právě se děje

Další zprávy