Advokáta Pitra i ČSSD Jiřího Teryngela zatkla policie

sim
18. 6. 2008 23:10
Zadržela ho protikorupční služba
Advokát prominentů Jiří Teryngel
Advokát prominentů Jiří Teryngel | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Jiří Teryngel, jeden z nejznámějších tuzemských advokátů, byl zatčen.

Muže, který má rozsáhlé vazby ještě z dob komunismu a který platí i za vyhledávaného lobbistu, zadržela ve středu v noci protikorupční policie. V současné době je vyslýchán v policejní cele a čeká na vazbu.

Mluvčí služby Roman Skřepek informaci Novy potvrdil a dodal, že Teryngel byl zatčen se souhlasem pražského vrchního státního zastupitelství.

Podle serveru ceskenoviny.cz jeho zadržení souvisí s tím, že měl stát připravit o více než 100 milionů korun. Řekl to jeho advokát Jiří Doucha.

Důvodem jeho zadržení jsou podpisy pod několika smlouvami, které Teryngel jako zástupce jedné společnosti podepsal. Jméno společnosti ale nesdělil. Právě na základě těchto smluv měla společnost okrást stát o více než 100 milionů korun na dani z přidané hodnoty.

"Stále se ten případ vyšetřuje, a proto nemůžeme sdělovat žádné bližší informace. Mohlo by to ohrozit vyšetřování," řekl Aktuálně.cz Skřepek.

Advokát prominentů

Teryngel patří mezi české nejoceňovanější - a to i finančně - právníky. Jeho služby v minulosti využila ČSSD, zastupuje i uprchlého podnikatele Tomáše Pitra. (O Pitrovi více zde)

Před třemi roky mu hrozilo, že bude kvůli etickému pochybení vyškrtnut ze seznamu advokátů. A to kvůli kauze nevýhodného pronájmu Českého domu v Moskvě, v níž Teryngel zastupoval obě smluvní strany. Ministerstvu zahraničí poskytl dobrozdání, aby Jan Kavan podepsal nevýhodnou smlouvu o pronájmu. Zároveň ale hájil i zájmy nájemníka - firmy Hotel Český dům.

Hra na obě strany je mezi právníky považována za jeden z největších prohřešků a je také v rozporu s etikou právníka.

Čtěte více: O rozhodnutí České advokátní komory zastavit kárné řízení s Teryngelem

Svou minulost v milicích neomlouvá

Upozorňovat na sebe začal v osmdesátých letech minulého století, kdy působil na federální prokuratuře a sepisoval zákony pro oblast hospodářských deliktů. Vstoupil do KSČ, byl členem Lidových milicí.

To ho po roce 1989 stálo místo ve státních službách. Nikdy ale neměl potřebu se za svou minulost omluvit: "Nebudu přece plivat na svůj život jen kvůli tomu, že se to nyní nosí," citoval jej týdeník Reflex.

List vypočítal Teryngelovy dobré známé: Patří mezi ně někdejší nomenklaturní kádr KSČ Vladimír John, předlistopadový ministr financí Leopold Lér, Zemanův poradce Miroslav Šlouf či někdejší ředitel Fondu Národního majetku Jan Stiess, kterému byl osobním právníkem.

Zastupoval i prominenty z bývalé IPB - Jiřího Tesaře a jeho náměstka Libora Procházku, hájil ředitele vytunelované Kreditní banky Plzeň Jana Peterku, u soudu zastupoval i exmajitele Poldi Kladno Vladimíra Stehlíka. Nynější zatčení Jiřího Teryngela podle Novy pak souvisí s vyšetřováním Stehlíkova syna Marka.

Marko Stehlík byl před třemi měsíci - zatím nepravomocně - odsouzen za poškozování věřitele na čtyři roky do vězení s ostrahou. (Více o tomto rozsudku čtěte zde)

 

Právě se děje

Další zprávy