Exkluzivně: Získali jsme výpověď Jiřího Čunka

Eliška Bártová Eliška Bártová
23. 6. 2008 0:00
Vévodí jí slova: Nevím, nevzpomínám si
Jiří Čunek
Jiří Čunek | Foto: Ondřej Besperát

Přerov - Čunkův spis, ke kterému dosud neměl nikdo z veřejnosti přístup, se díky přerovskému soudci Jiřímu Barboříkovi významně odkryl.

Během úterního líčení minulý týden v kauze údajného pokusu o uplacení korunní svědkyně Marcely Urbanové soudce přečetl podstatnou část výpovědi, kterou Jiří Čunek učinil na policii poté, co proti němu bylo zahájeno trestní stíhání.

Redakci Aktuálně.cz se podařilo výpověď získat. Nyní máte možnost posoudit sami, jaké otázky policie kladla. A především, jak na ně tehdejší vicepremiér Jiří Čunek reagoval.

Výpověď předkládáme bez jakékoli redakční úpravy či zásahů, které by například vysvětlily vazby mezi protagonisty kauzy. A to proto, abyste se dostali k naprosto autentickému dokumentu.

Nejčastější odpověď byla nevím. Nevzpomínám si. To když hovořil o penězích a finanční situaci vlastní rodiny.

Foto: Aktuálně.cz
DOKUMENT
Zde si přečtěte část výpovědi, kde Jiří Čunek hovoří o financích

Ve chvíli, kdy padly dotazy na Urbanovou, uvedl Čunek zcela přesné datum dění starého (v době výslechu) dva roky.

Marcela Urbanová překvapivě není v tzv. kauze "Vaškůj" mezi poškozenými. "Důvodně se domnívám, že neuznáním statutu poškozené mi chtějí zamezit přístup do spisu Jiřího Čunka," řekla Aktuálně.cz.
Marcela Urbanová překvapivě není v tzv. kauze "Vaškůj" mezi poškozenými. "Důvodně se domnívám, že neuznáním statutu poškozené mi chtějí zamezit přístup do spisu Jiřího Čunka," řekla Aktuálně.cz. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
DOKUMENT
Zde si přečtěte část výpovědi, kde Jiří Čunek hovoří o Urbanové

Kromě toho vám předkládáme také výpověď, kterou tehdy Jiří Čunek učinil. Ve svém svědectví se soustředil především na vyvrácení motivu údajného trestného činu - tedy na souvislosti s prodejem obchodní společnosti Vsetínské byty firmě HB Real, od které měl údajně úplatek převzít.

Foto: Ludvík Hradilek
DOKUMENT
Zde si přečtěte svědectví, v němž Jiří Čunek hovoří o celé kauze

Po vlastním svědectví položili policisté Jiřímu Čunkovi několik doplňujících otázek. Například se ptali, jak to bylo s médii tolik propíranou otázkou ztráty vlastního občanského průkazu.

Říjen 2006: Jiří Čunek vedl úspěšnou kampaň za své zvolení do senátu za KDU-ČSL.
Říjen 2006: Jiří Čunek vedl úspěšnou kampaň za své zvolení do senátu za KDU-ČSL. | Foto: Ludvík Hradilek
DOKUMENT
Zde se podívejte, co Jiří Čunek při výslechu policistům odpověděl

Jeho výpověď může být nyní zajímavá také v souvislosti s dalším trestním oznámením, které bylo tento týden na Čunka podáno. (více o něm čtěte zde)

 

Právě se děje

Další zprávy