Břeclav žije ztracenými dopisy. Jeden dostala i pošta

Lenka Smyčková
22. 5. 2008 13:47
Pošta postupně rozesílá léta staré zásilky
Jako odškodnění posílá pošta lidem známky za 100 korun
Jako odškodnění posílá pošta lidem známky za 100 korun | Foto: Aktuálně.cz

Břeclav - Gratulace k narozeninám, pohlednice z exotických dovolených, dopisy od přátel ze zahraničí. Poštovní schránky na Břeclavsku jsou jich plné. Na tom by nebylo nic divného - všechny jsou ale několik let staré.

Pošta totiž doručila první dávku dopisů, které se léta ztrácely na břeclavské poště. Celkem jich má lidem na Břeclavsku, Hodonínsku a Uherskohradišťsku přijít 25 016. I s omluvným dopisem a odškodněním v podobě známek v hodnotě sto korun.

"Jeden takový dopis dnes přišel do naší firmy. Je to nabídka na reklamu z Francie z roku 2003. Francouzsky tu nikdo neumí, ale to už je teď stejně jedno. Kdoví o jakou šanci jsme přišli," vtipkovala o jednom ze ztracených a znovu nalezených dopisů účetní Alena Césarová.

Na adresu účetní firmy nepřišel jediný zatoulaný dopis. Vedení se dočkalo také gratulace z Irska. Před pěti lety by potěšilo, dnes už spíše rozesmálo.

Radost tak mají opomenutí adresáti alespoň z ceny útěchy - známek v hodnotě sta korun. "Ve firmě je určitě využijeme," dodala Césarová.

Dopis pro pošťáky

Dva neauktuální pozdravy z dovolené u moře dostala ve středu do schránky i Ludmila Smyčková z Břeclavi. Pohlednice od dcery z řeckých ostrovů Kos a Rhodos někdo do tunelu zahodil v letech 2005 a 2006.

Historek o neaktuálních dopisech je teď plné město. Snad v každé ulici se najde někdo, komu staré psaní přistálo nebo v příštích dnech přistane ve schránce.

Zatím nejkurióznější příhodu popsal Břeclavský deník. Jeden starý pohled z dovolené prý dostali sami pracovníci břeclavské pošty.

V opuštěném tunelu na břeclavském nádraží našli stavební dělníci v březnu celkem téměř čtyřicet tisíc dopisů ze zahraničí. Některé byly zcela znehodnocené, další někdo rozbalil. Ty teď u sebe mají břeclavští kriminalisté. Pachatele stále nedopadli.

Případ Česká pošta označila za svůj největší skandál.

Dopisy nejprve museli odborníci v brněnském technickém muzeu vysušit a sterilizovat. Pak je pošta zabalila do ochranných fólií, nadepsala adresy a postupně je rozesílá. Poslední lidé obdrží na konci května.

 

Právě se děje

Další zprávy