Plakáty útočí na teplárny. Údajně podvádějí zákazníky

Martina Machová, spolupracovnice Aktuálně.cz
20. 5. 2008 7:16
Teplárny se brání: Jde o ničím nepodložené výmysly
Neznámí aktivisté vylepili v ulicích Liberce a Jablonce plakáty, které útočí na největšího dodavatele tepla v regionu
Neznámí aktivisté vylepili v ulicích Liberce a Jablonce plakáty, které útočí na největšího dodavatele tepla v regionu | Foto: Martina Machová

Liberec, Jablonec n. N. - Anonymní iniciativa jménem Čistě v ruce zaútočila na jednu z největších teplárenských společností v Česku - firmu MVV.

Neznámí aktivisté vylepili v ulicích Liberce a Jablonce plakáty, na kterých společnost obviňují, že okrádá své odběratele.

Na svých internetových stránkách pak iniciativa argumentuje čísly a fotografiemi, které nekalé jednání společností údajně dokládají. Tvrdí, že jen v liberecké teplárně by bylo možné ušetřit 300 milionů korun ročně.

Společnost MVV prý nakupuje předražené palivo, tedy v jejich případě mazut. Ten má být dokonce podle iniciativy Čistě v ruce méně kvalitní, než za jaký je vydáván. Odkud informace pocházejí, však aktivisté prozradit nechtějí.

Zpočátku plakáty obviňovaly jen teplárenskou společnost MVV
Zpočátku plakáty obviňovaly jen teplárenskou společnost MVV | Foto: Martina Machová

Firma trvdí, že plakáty lžou

Energetický koncern MVV se brání, že informace jsou zavádějící a lživé. „V Teplárně Liberec nedochází k žádným nelegálním praktikám či machinacím," uvedla mluvčí MVV Pavla Kulhavá.

Zdůraznila, že důvodem zdražování tepla je rostoucí cena mazutu a zvýšené daně, nikoliv jednání, z kterého jsou obviňováni. Energetický koncern MVV vlastní osm tepláren, rozmístěných po celém Česku. Atakována je ale jen v Liberci a Jablonci.

„Nedokážeme si vysvětlit, proč k tomu dochází právě zde," konstatovala Pavla Kulhavá. Podle jejích slov společnost v současnosti případ analyzuje a nechává projít právním rozborem. Zda přistoupí k trestnímu oznámení, nechce zatím předjímat. „Vše je teprve v přípravné fázi," vysvětlila mluvčí.

Úřady, které nad teplárnami vykonávají dozor, dávají energetické společnosti spíše za pravdu. „Státní energetická inspekce prováděla v teplárně Liberec kontroly cen tepelné energie za rok 2000, 2004, 2005 a 2006. Nebylo shledáno žádné porušení zákona a platných cenových předpisů," uvedl Josef Petržílka z odboru ústředního ředitele.

Nyní se obrací k primátorovi Liberce Jiřímu Kittnerovi nebo jablonecké senátorce Soně Paukrtové
Nyní se obrací k primátorovi Liberce Jiřímu Kittnerovi nebo jablonecké senátorce Soně Paukrtové | Foto: Martina Machová

Žádné pochybení neshledala při svých kontrolách ani Česká inspekce životního prostředí.

Pokud by totiž byly zprávy o tom, že teplárna v Liberci spaluje horší mazut, než deklaruje, pravdivé, museli by její inspektoři zachytit změny v emisních hodnotách. A to zejména ve zvýšení hodnot oxidů síry.

Anonymní aktivisté bez důkazů

„Nic jsme ale nezaznamenali," potvrdil šéf referátu integrace libereckého inspektorátu Karel Mařík. Teplárna Liberec je přitom vybavena zařízením, které nepřetržitě zaznamenává, co do ovzduší vypouští. Švindlovat je podle inspektorátu nemožné.

Kdo za neobvyklou kampaní stojí, lze zatím jen odhadovat. Sama iniciativa Čistě v ruce se staví do pozice ochránců veřejného pořádku. Chce prý upozorňovat na nekalé praktiky politické a ekonomické elity.

„Jsme parta lidí, co se na to už nemůže koukat. Budeme postupně odhalovat závažné a skandální praktiky v této zemi," stojí v prohlášení, které zveřejnili na internetových stránkách.

Svá jména ale úzkostlivě tají. „Z pochopitelných důvodů většina z nás zůstaneme do určité doby v anonymitě. Pevně věříme, že fakta budou mluvit za vše," vysvětlují svou strategii, žádné důkazy o svých tvrzeních však zatím nepředložili.

 

Právě se děje

Další zprávy