Podnikatel, který chtěl očistit Čunka, je před soudem

Eliška Bártová Eliška Bártová
14. 5. 2008 11:01
Vlivný podnikatel Vaškůj nabídl peníze za alibi
Podnikatel Roman Vaškůj
Podnikatel Roman Vaškůj | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha/Přerov - Podnikatel Roman Vaškůj, který se měl pokusit ovlivnit svědkyni v kauze Čunek, přišel ve středu k soudu, který jeho případ projednává.

Spolu s ním dorazil také druhý obžalovaný - podnikatel Petr Smiřák. Oba ale odmítli vypovídat.

Vaškůj po přečtení výpovědi požádal o omluvu z líčení, má prý podstoupit léčbu v Olomoucké nemocnici.

"Nelituji toho, co jsem udělal a co z toho může plynout," řekl před zahájením líčení Roman Vaškůj. "Zatím nemáme žádnou strategii obhajoby, počkáme si, co řekne státní zástupce."

Před soudem měl podnikatel stanout už v úterý. Vaškůj se však nedostavil, neboť byl hospitalizován s podezřením na infarkt.

Hrozba vazby

Soudce se rozhodl líčení přeložit na středu a pohrozil Vaškůjovi vazbou, pokud se nedostaví. Podle něj mu jeho zdravotní stav účast při líčení neznemožňuje.

Podle obžaloby přišel Vaškůj loni v únoru za korunní svědkyní v kauze Čunek Marcelou Urbanou a nabídl jí, že za změnu výpovědi v jeho prospěch dostane Marcela Urbanová peníze a další výhody.

Bývalá Čunkova sekretářka však návrh odmítla a policie Vaškůje obvinila hned ze tří trestných činů.

Urbanová ale mezi poškozenými u soudu překvapivě nebude. Těmi, kterým měl Vaškůj podle žalobce uškodit, jsou pouze dva policisté, kteří případ Čunka vyšetřovali.

"Důvodně se domnívám, že neuznáním statutu poškozené mi chtějí zamezit přístup do spisu Jiřího Čunka," řekla Aktuálně.cz Urbanová.

ČTĚTE VÍCE: Kauza Čunek: Nikoliv Urbanová, ale policisté jsou poškození

Spor s Vaškůjem je totiž specifický v tom, že soudce si k jeho vyřešení přibral celý spis Jiřího Čunka.

Svědci a odposlechy

Kromě celého Čunkova spisu figuruje v případu 24 svědků, mezi nimi například i Jiří Čunek, či členové advokátní kanceláře, která ho zastupovala. Kromě toho má soudce k dispozici na 900 stran odposlechů telefonních hovorů.

Sám Čunek spojitost s Vaškůjem odmítá. "Neznám ho, nikdy jsem s ním nemluvil," říká Čunek. "Pouze jednou, poté, co se kauza uzavřela jsem mu volal a ptal se ho, proč to celé dělal. A on mi odpověděl, že prostě nemohl cítit tu křivdu, která se mi děla."

Vaškůj se Šmiřákem hrozí trest odnětí svobody od 3 do 8 let. První líčení je naplánováno na úterý, a potrvá čtyři dny.

 

Právě se děje

Další zprávy