Skandál České pošty: Ztracené dopisy zkoumají hygienici

Lenka Smyčková
8. 5. 2008 13:50
Ztracené dopisy pošta rozešle do konce května

Brno - Ještě nejméně týden potrvá, než začne Česká pošta rozesílat ztracené dopisy z Břeclavi.

Technické muzeum v Brně sice dokončilo vysoušení a sterilizaci zatoulaných psaní už první květnový pátek, pytle ale zatím leží v brněnské poštovní úschovně.

Čekají tam na výsledek mikrobiologických rozborů stěrů. Ty mají prozradit, jestli byla sterilizace úspěšná a zda už jsou zásilky zdravotně nezávadné.

Před sterilizací totiž na obálkách byly nečistoty, které podle hygieniků mohly způsobovat zažívací potíže.

Jsou nezávadné? Uvidí se v pondělí

„Takovou zakázku jsme od České pošty dostali poprvé, není to běžné,"  řekla Aktuálně.cz Libuše Malíková z laboratoří Zdravtního ústavu v Brně.

„První stěry jsme již odebrali. Výsledky ještě nejsou hotové a o jejich průběhu nejsme oprávněni informovat," dodala.

Česká pošta bude o konečných výsledcích stěrů poskytovat informace až v pondělí.

V ten den by také měli studenti Střední odborné školy informatiky a spojů v Brně začít s nadepisováním obálek, ve kterých ztracené zásilky poputují k adresátům.

Čtěte více: Skandál s dopisy? Lidé čekají dál, pošta nespěchá

Kromě několik let starých dopisů budou obálky obsahovat i omluvu od České pošty. Ta nazývá kauzu zatoulaných dopisů dosud největším pochybením.

Z jižní Moravy do Budějovic a zpět

Nejdříve ve středu dorazí dvacet tisíc dopisů do Postservisu v Českých Budějovicích. Ten je postupně rozešle převážně do okresů Břeclav, Hodonín a Uherské Hradiště.

Pošta slíbuje, že všechny dopisy doručí do konce května. Pytle s nedoručenými dopisy z ciziny přitom našli dělníci v tunelu u břeclavského nádraží už v polovině března.

Sterilizované, přebalené a znovu nadepsané dopisy rozešle Postservis České Budějovice
Sterilizované, přebalené a znovu nadepsané dopisy rozešle Postservis České Budějovice | Foto: Ondřej Besperát

Zásilky tam někdo ze zaměstnanců pošty odhazoval mezi léty 2001 a 2006. Dohromady leželo v tunelu v Břeclavi asi 38 tisíc dopisů.

Devět tisíc však bylo v takovém stavu, že není možné je doručit a pošta je nechala zlikvidovat. Tři a půl tisíce rozlepených obálek mají u sebe břeclavští policisté.

Ti prošetřují přibližně desítku lidí, které Česká pošta vytipovala jako možné viníky.

Případem se zabývá i Český telekomunikační úřad. "Pečlivě jej sledujeme," uvedla mluvčí úřadu Dana Makrlíková. Výsledky ovšem úřad zveřejní, až skončí policejní vyšetřování.

 

Právě se děje

Další zprávy