Skandál s dopisy: Lidé čekají dál. Pošta nespěchá

Lenka Smyčková
24. 4. 2008 15:24
Část dopisů je připravená. Pošta je neposílá
Foto: Ondřej Besperát

Brno - Čtyřicet tisíc lidí nedostalo své dopisy z ciziny, protože je Česká pošta v Břeclavi ztratila.  A přestože náhoda pomohla nedoručená psaní v půlce března nalézt, jejich adresáti čekají dál.

Už téměř polovinu z jednasedmdesáti pytlů ztracených dopisů by přitom pošta mohla rozesílat. Korespondence však leží a její adresáti ji dostanou nejdříve za tři týdny.

Dopisy jsou totiž dočasně uschovány v Technickém muzeu v Brně. Muzeum má zařízení, které dokáže dopisy usušit a vydezinfikovat, což je základní podmínka pro doručení.

Třicet pytlů už touto procedurou prošlo, Česká pošta je však nerozesílá postupně a čeká, až budou připravené všechny.

Proč takové zdržení? "Aby to bylo spravedlivé," uvádí oficiálně Česká pošta, která sama označila břeclavský případ za jedno ze svých nejvážnějších pochybení v historii.

Skandál se bude řešit spravedlivě

"Nebylo by korektní rozesílat zásilky postupně," sdělila mluvčí České pošty Dita Václavíková. „Kdyby například nastal v Technickém muzeu nějaký problém a polovina lidí by teď dopisy měla a polovina ne, bylo by to nefér."

Na dopisy čekali lidé dva až šest let a tisíce lidí už by své zásilky mohly mít doma. Pošta ale neuvažuje, že by teď adresátům vyšla vstříc a odesílala postupně dopisy z těch balíků, které už jsou zdravotně nezávadné.

Čtěte o případu: Tisíce ztracených dopisů - největší skandál České pošty

"Víme, že lidé čekali na dopisy velmi dlouho a mrzí nás to. Z našeho pohledu je ale lepší vyexpedovat je během jediného týdne naráz všem, než je teď rozesílat postupně. Nechceme nikoho upřednostňovat," doplnila Václavíková.

Zaměstnanci Technického muzea v Brně každý den ráno vkládají dva pytle do speciálních zařízení, které je vysuší a sterilizují.

Dvacet pět tisíc dopisů musí pošta přebalit a opatřit štítky
Dvacet pět tisíc dopisů musí pošta přebalit a opatřit štítky | Foto: Ondřej Besperát

"Vše probíhá podle plánu. Denně dáme do pořádku čtyři pytle s dopisy. To znamená, že všech 71 bude hotových ve středu sedmého května," uvedl Petr Hochman z technického muzea.

Teprve potom je Česká pošta všechny najednou přepraví do střediska Postservis v Českých Budějovicích.

"Zde dopisy vložíme do nových obálek nebo jen přebalíme do průhledných fólií, opatříme adresou, přidáme k nim omluvné dopisy a postupně je budeme rozesílat," vysvětlila mluvčí Václavíková.

Většina dopisů však z Českých Budějovic poputuje zpět na jih Moravy. Pošta to vysvětluje tím, že středisko v Českých Budějovicích je nejlepší a nejmodernější.

První dopisy, které se zatoulaly cestou ze zámoří, tak adresáti můžou očekávat zřejmě nejdříve v pondělí 12. května. Doručování ovšem potrvá zřejmě déle než jediný týden. Denně umí Postservis odeslat asi tři a půl tisíce zásilek. Celkem jich musí zvládnout 25 tisíc.

Policie prošetřuje deset možných viníků

Pytle s nedoručenými dopisy z ciziny našli dělníci v tunelu u břeclavského nádraží v polovině března. Zásilky tam někdo ze zaměstnanců pošty odhazoval mezi léty 2001 a 2006.

Dohromady leželo v tunelu v Břeclavi asi 38 tisíc dopisů. Devět tisíc však bylo v takovém stavu, že není možné je doručit a pošta je nechala zlikvidovat. Tři a půl tisíce rozlepených obálek mají u sebe břeclavští policisté.

Ti teď musí prošetřit přibližně desítku lidí, které Česká pošta vytipovala jako možné viníky.

Případem se zabývá i Český telekomunikační úřad."Pečlivě jej sledujeme," uvedla mluvčí úřadu Dana Makrlíková. Výsledky ovšem úřad zveřejní, až skončí policejní vyšetřování.

Dvouměsíční čekání adresátů na nalezené zásilky telekomunikační úřad považuje za správné. "Postup České pošty respektujeme, neboť hygienik některé zásilky označil za zdravotně závadné," sdělila Makrlíková, přestože téměř polovina pytlů je již nezávadná.

Nebýt přestvaby břeclavského železničního uzlu, zřejmě by se tam dopisy povalovaly dodnes. Původně pošta uvedla, že dopisy mířily do celé Evropy, pak se zjistilo, že jsou určeny převážně lidem z Břeclavska, Hodonínska a Uherskohradišťska.

 

Právě se děje

Další zprávy