Pochybný konkurs továrny na ryby: Padl první politik

Petr Holub, Sabina Slonková
22. 4. 2008 11:00
Krajský manažer ODS rezignoval

Praha - Regionální manažer ODS Pavel Vilím rezignoval na všechny své funkce a ukončil i svou spolupráci s nejsilnější vládní stranou.

Stalo se tak poté, co deník Aktuálně.cz v sérii textů upozornil na jeho angažmá v příběhu pochybného konkursu severočeské továrny na zpracování ryb, kvůli němuž žalují norští podnikatelé Českou republiku o více než 300 milionů korun.

V kauze jde o podezřelé převzetí továrny na zpracování lososů, kterou na Litoměřicku v devadesátých letech postavila norská firma. Ta o ni přišla v konkursu, jehož podezřelé okolnosti teď vyšetřuje policie. Továrnu v něm za zlomek reálné ceny získali lidé s vlivnými kontakty na politiky ODS.

Nechci škodit ODS

Právě Vilím hraje v celém případu jednu z podstatných rolí. Byť formálně nikde nevystupuje jako nový majitel továrny, z konkursu prokazatelně profituje.

Nepřehlédněte: Kdo vydělal na konkursu?

On sám ale jakékoli pochybení odmítá a svoji rezignaci zdůvodňuje tím, že novináři na něj útočí a on nechce ODS před krajskými volbami škodit. "Odstoupil jsem kvůli nepravdivým útokům. Všechny zprávy o případu Rybenor byly obrácené naruby," tvrdí.

Co konkrétně má na mysli, ale odstupující manažer v rozhovoru pro Aktuálně.cz nevysvětlil. "Prostě to nebyla pravda," konstatoval.

Kvůli samotnému konkursu už byli obviněni tři lidé, včetně konkursního správce. A to pro podezření z korupce.

Továrna na ryby v době, kdy patřila Norům
Továrna na ryby v době, kdy patřila Norům | Foto: Aktuálně.cz

Čtěte více: Policie zkoumá podezřelý prodej továrny na ryby

Policie přitom nezkoumá jen vyvolání konkursu, ale i okolnosti prodeje společnosti s továrnou, který provázely pochybení státních úředníků. Jen díky nim bylo možné srazit cenu prodávaného podniku na devět miliónů.

Právě lidé, kteří firmu a továrnu loni získali, mají dobré kontakty s vládní ODS. Mezi těmi, co na konkursu vydělali a stranu dokonce přímo reprezentují, byl i odstupující manažer ODS Vilím.

Cesta za desítky miliónů

Továrna měla být původně prodaná za padesát miliónů, jak stanovil konkursní správce. Jenže měsíc před první aukcí nečekaně zasáhl do příběhu stát: prodal příjezdovou cestu do podniku. Tím se hodnota prodávané fabriky dramaticky snížila, za původní cenu ji nikdo nechtěl koupit.

Cestu prodal tehdejší litoměřický šéf Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Bohuslav Syrový. Úřad následně chybu uznal a úředníka propustil, jeho krok už byl ale nevratný.

Cesta k továrně byla prodaná a podnik se v konkursu prodal až na desátý pokus, před tím ho nikdo nechtěl koupit. Novým majitelem se stal litoměřický podnikatel Miloslav Machalouš, letitý obchodní partner manažera ODS Pavla Vilíma.

Nepřehlédněte: Česko čeká další artbitráž. Kvůli konkursu továrny

Mimochodem: tím, kdo koupil příjezdovou cestu v továrně a přispěl tak ke snížení ceny podniku, je Václav Protiva. Do loňska člen litoměřického zastupitelstva za ODS a jinak také Vilímův soused v ulici.

A pak už nastalo dělení: například administrativní budovu patřící k továrně provozuje jako ubytovnu společnost Willtom, jejímž jednatelem je právě Pavel Vilím. Majitelkou pak jeho životní partnerka, dlouholetá členka ODS a do roku 2004 také vedoucí kanceláře ústeckého hejtmana Šulce Marie Tomčová.

 

Právě se děje

Další zprávy