Zmírní se poplatky u lékaře? Koalice se znovu neshodla

Petr Holub, Kateřina Eliášová
17. 4. 2008 19:18
Odborná komise stále nemá dostatek podkladů
Kolik mě to bude stát? Ilustrační snímek
Kolik mě to bude stát? Ilustrační snímek | Foto: Jan Langer

Praha - Dvě a půl hodiny strávili za jednacím stolem politici a odborníci z koaliční zdravotní komise. Tématem byly poplatky u lékaře. Žádný konkrétní závěr jednání nepřineslo.

Jediné, na čem se spolu všichni zúčastnění shodli, je způsob komunikace a zveřejňování výstupů z jednání.

Experti KDU-ČSL i zelených přinesli písemné požadavky na snížení poplatků především pro děti a u praktických lékařů. ODS je vyslechla a na oplátku přinesla první analýzy toho, jak systém plateb u lékaře dosud funguje.

Expert ODS Boris Šťastný doporučil pouze to, že systém musí po případných úpravách zůstat transparentní a jednoduchý.

2. 1. - Lidé si platí za péči o zdraví - S prvním pracovním dnem nového roku přišel ostrý start výběru poplatků za lékařskou péči. Lidem se poplatky možná nelíbí, ale drtivá většina platí, znělo z nemocnic i od praktiků, které oslovila redakce Aktuálně.cz.  Další podrobnosti naleznete ve zprávě ZDE
2. 1. - Lidé si platí za péči o zdraví - S prvním pracovním dnem nového roku přišel ostrý start výběru poplatků za lékařskou péči. Lidem se poplatky možná nelíbí, ale drtivá většina platí, znělo z nemocnic i od praktiků, které oslovila redakce Aktuálně.cz. Další podrobnosti naleznete ve zprávě ZDE | Foto: Ludvík Hradilek
Přečtěte si, jaké změny požadují menší koaliční partneři po ministru Julínkovi

"Dnes jsme se na ničem konkrétním nedohodli. Do 7. května máme dostat výhodnocení plateb u lékaře od všech pojištoven, zatím známe jen neúplné výsledky pouze od dvou z nich," řekla Aktuálně.cz po jednání zelená poslankyně Olga Zubová.

Data pouze za leden

Podle zjištění Aktuálně.cz přinesli zástupci ministerstva zdravotnictví pouze lednová data o spotřebě zdravotní péče.

Výkony ambulantních lékařů, lékárníků i nemocnic klesly po zavedení poplatků zpravidla o pětinu. Vymykají se pouze pohotovosti, které ošetřily o 45 procent pacientů méně než za průměrný měsíc v minulém roce.

Julínkovi úředníci však zatím nepřinesli údaje o tom, jaký vliv mělo zavedení poplatků na rizikové sociální skupiny, především penzisty, malé děti a chronicky nemocné.

"Konečně máme přesný seznam námětů a požadavků od našich koaličních partnerů, dosud jsme si vše vzkazovali přes média," podotkl šéf poslanců za ODS a člen expertní komise Petr Tluchoř. "Některé náměty jsou věcné, jako například u plateb za recept. Některé mají ale ryze politický charakter a o těch nebude rozhodovat naše komise, ale koaliční špičky," dodal.

Nový termín, kdy ministerstvo předloží analýzu dopadů reformy na obyvatelstvo, stanovili experti na 7. května. Zároveň by mělo expertům dodat analýzu, která by zdůvodnila, proč je nejlepší právní formou zdravotních pojišťoven a univerzitních nemocnic právě akciová společnost.

Znalci požadují také odpověď na otázku, jestli zdravotnické akciové společnosti fungují rovněž v jiných evropských zemích.

Jediná shoda? Jak se budeme bavit

Jediné, na čem se koaliční experti shodli, je pouze to, jak se spolu budou bavit. Na minulé zasedání totiž dorazili úředníci ministerstva s už hotovým seznamem námitek a jejich řešením.

"Vyjádřil jsem nesouhlas s tím, jak byly interpretovány výsledky z minulého jednání. To nebyla pravda. Zápis si vytvořilo ministerstvo, aby doložilo na K9, že jsme ve shodě a nemáme žádný problém," řekl Aktuálně.cz poslanec za KDU-ČSL Ludvík Hovorka.

Podle Olgy Zubové tak malé strany žádají, aby byl z každého zasedání vytvořen zápis, který pak bude ověřen všemi třemi stranami.

 

Právě se děje

Další zprávy