Speciál: Týden boje o poplatky za péči o zdraví

Reportéři Aktuálně.cz
16. 4. 2008 18:00
Vládní politici museli k soudnímu výslechu
Foto: Ludvík Hradilek

Praha/Brno - Měsíce se vlekoucí spory politiků: zda, jak a kdo má platit regulační poplatky za péči o zdraví, znovu vygradovaly.

O to, jak mají poplatky vypadat, se nově střetly vládní strany. A sporem se opět - a opět bez výsledku - zabývali ústavní soudci.

Obě menší koaliční strany (lidovci a zelení) udeřily na ODS, aby se urychleně změnil celý systém, který platí od letošního ledna. Pokud prosadí svou, přestane se platit u praktických lékařů, zubařů, gynekologů a psychiatrů. Pacient nebude platit ani tehdy, pokud půjde s doporučením od praktika, gynekologa či psychiatra k ambulantním specialistům.

Ondřej Liška a Kateřina Jacques během jednání Republikové rady Strany zelených.
Ondřej Liška a Kateřina Jacques během jednání Republikové rady Strany zelených. | Foto: Ondřej Besperát
Čtěte více:
Lidovci a zelení: zrušte poplatky dětem a u praktiků

Lidovci tlačí zejména na to, aby nemuseli u lékařů platit rodiče za své nemocné děti. Skupina poslanců v čele s Michaelou Šojdrovou má ve hře návrh, který by zrušil poplatky za novorozence. Vláda jej sice odmítla, ve sněmovně však má novela reálnou naději na přijetí - díky hlasům ČSSD a KSČM.

Foto: Ludvík Hradilek
O návrhu čtěte zde:
Zrušení poplatků má u poslanců šanci. Vládě navzdory
Padl návrh na zrušení poplatků. Podala ho Šojdrová

ODS také vůbec poprvé musela svůj vládní plán obhajovat u soudu.

Ústavní soud, který se poplatky zabýval na popud opozice, totiž ve středu přistoupil k ojedinělému postupu. K rozhodnutí, zda jsou platby v rozporu s českou ústavou, si soudci vyžádali výslechy vrcholných politiků. Před plénem se tak musel zpovídat nejen ministr zdravotnictví Tomáš Julínek, ale i premiér Mirek Topolánek.

Premiér Mirek Topolánek v jednací síni Ústavního soudu v Brně.
Premiér Mirek Topolánek v jednací síni Ústavního soudu v Brně. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Čtěte více:
Sledovali jsme online, jak politici vypovídali o poplatcích před Ústavním soudem

Soudci své rozhodnutí nakonec odročili - stále se nemohou shodnout na většinovém názoru. Podle zdrojů Aktuálně.cz však má právě tato část reforem z vládního balíku na kahánku.

Jednání Ústavního soudu v Brně
Jednání Ústavního soudu v Brně | Foto: Ondřej Besperát
Nepřehlédněte:
O co jde ve sporu o poplatky u Ústavního soudu?

Soudní přelíčení totiž ukázalo, že sami členové vlády neumí poplatky vyargumentovat. Julínka tak zaskočil třeba dotaz, proč si nenechal zpracovat studii, která by ukázala, jak zavedení poplatků dopadne na jednotlivé skupiny obyvatel. Nakonec řekl: "Nebyl na to čas."

Tyto výroky okamžitě ostře zkritizovala opozice. Na Aktuálně.cz o tom blogoval stínový ministr zdravotnictví David Rath.

Foto: Aktuálně.cz
Přečtěte si blog:
David Rath: Jak Ústavní soud rušil poplatky

Podle zjištění deníku Aktuálně.cz jsou české poplatky jedny z nejtvrdších v Evropě. Lidé sice neplatí závratné částky, zato je ale musí vysázet prakticky za každý úkon. Například v Německu stačí zaplatit deset euro u ambulantního lékaře jednou za čtvrt roku. Ani u něho ani s jeho doporučením se pak už nikde neplatí.

Foto: Ondřej Besperát
Čtěte více:
České poplatky u lékaře jsou nejtvrdší v Evropě

Za co se poplatky platí, kolik a jak?

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte více:
Zdravotnická reforma krok za krokem
 

Právě se děje

Další zprávy