Milionové machinace na Homolce. Policie navrhla žaloby

pra
10. 4. 2008 23:05
Nemocnice přišla o osmnáct milionů korun
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Policie navrhla obžalovat čtveřici mužů, kteří figurují v milionových machinacích s nemocničním vybavením v pražské Nemocnici na Homolce.

Případ se týká objednávky kardiochirurgického laserového systému, který však soukromá společnost nemocnici nikdy nedodala. Té tak vznikla škoda v hodnotě osmnáct milionů korun.

V kauze byl již dříve obviněn bývalý ředitel nemocnice Oldřich Šubrt, který poté působil ve společnosti Agel ocelářského magnáta Tomáše Chrenka. Jeho impérium zahrnuje dvanáct nemocnic, šest poliklinik a síť lékáren. V dubnu zahájila činnost i zdravotní pojišťovna Agel.

Čtěte více: Korupční obvinění: Šéf obří sítě nemocnice odstoupil

Miliony posloužily k zaplacení dluhu

Foto: Aktuálně.cz

Zhotovení kardiochirurgického laserového systému si podle kriminalistů objednala Nemocnice na Homolce od soukromé společnosti se sídlem v Přerově. Jenže peníze nakonec podle policie posloužily k jiným účelům.

"Jednatel si nechal v pěti případech proplatit od Nemocnice na Homolce částku osmnácti milionů korun a získané finanční prostředky použil ve výši osmi milionů korun na vyplacení provize za získanou zakázku na uvedený přístroj dalšímu z obviněných," informoval vrchní komisař protikorupčního útvaru Roman Skřepek.

Další peníze jednatel podle Skřepka použil na zaplacení svých dlužných částek.

Podvod, podplácení, přijímání úplatku...

Skřepek uvedl, že muži jsou podezřelí z podvodu, podplácení, přijímání úplatku, porušování povinnosti při správě cizího majetku a z pomoci k trestnému činu podplácení.

Čtěte také: Lobbista Vybíral: nová obvinění v korupční kauze

Do celé kauzy je podle zjištění Aktuálně.cz zapleten i lobbista František Vybíral. Ten chtěl společně se dvěma podnikateli pomocí úplatku zařídit, aby po nich nemocnice nevyžadovala vrácení peněz, ani netrvala na dodání systému.

Informace k případu zachytil na odposleších Útvar pro boj s organizovaným zločinem, který Vybírala a spol. stíhá v kauze biolíh.

Exředitel Šubrt: Nic jsem neprovedl

Z porušování povinností při správě cizího majetku policie již dříve obvinila tehdejšího ředitele nemocnice Oldřicha Šubrta. Ten jako ředitel Homolky nechal dodavateli kardiochirurgického laserového systému proplatit od srpna do prosince 2001 faktury za 18 milionů korun, aniž je údajně dostatečně zkontroloval.

Dostatečné kroky prý Šubrt neprovedl ani poté, co společnost objednaný přístroj nedodala ve stanovené lhůtě.

Šubrt již dříve řekl, že s obviněním nesouhlasí, přesto do doby, než se celá kauza vyřeší, rezignoval na všechny výkonné funkce ve společnosti Agel.

 

Právě se děje

Další zprávy