Policie otevřela Krakatici. Kdo kryl zločiny mocných?

Sabina Slonková
9. 4. 2008 16:00
Prorůstání mafie do státní správy je znovu na stole

Praha - Nejvýbušnější policejní spis uplynulých let - kriminální spis Krakatice o propojení podsvětí, politiky a státní správy - začaly znovu zkoumat bezpečnostní složky. Zjišťují, zda informace ze svazku přece jen nelze využít pro obvinění konkrétních osob.

Vyšetřování veškerých deliktů spojených se skupinou později zavražděného mafiánského bosse Františka Mrázka včetně korupce a finančních machinací, kvůli nimž byl spis na protikorupční službě na přelomu tisíciletí založen, totiž skončilo ve ztracenu.

Na tisících stránkách přitom detektivové detailně popisují to, s čím po šesti letech předstoupil jako s třaskavinou plukovník Kubice před poslance: organizovaný zločin neprorůstá do veřejné sféry, on už je s ní spojen.

Připomeňte si: Kubice: Státní správu prorostla mafie

Opoziční smlouva v praxi

"Získané informace ze všech operativních zdrojů hovoří o napojení zájmových osob na politiky, zejména z řad členů ODS a ČSSD, poradce ministrů, pracovníky ministerstev, vysoké bankovní úředníky, pracovníky NBÚ, státní zástupce, policisty, finanční úřady, významné advokátní kanceláře, masmédia a do dalších oblastí," shrnuli už v roce 2000 výsledky své práce detektivové protikorupční služby.

Jenže nestalo se nic. Obvinění nepadla a policisté, kteří Krakatici zakládali a plnili informacemi, nakonec z resortu odešli. Vesměs s argumentem, že jejich práce ztratila smysl.

"Spis se nyní znovu analyzuje. Řada věcí už je sice promlčená, ale jde o to, zda by přece jen nešlo využít informace, které obsahuje, například pro vyšetřování jiných tematicky souvisejících kauz," potvrdil vysoce postavený pracovník ministerstva vnitra, detailně obeznámený s případem.

Ministr vnitra Ivan Langer oživení Krakatice, která už byla coby kriminální spis ukončena a uložena do trezoru, výslovně nepopřel. "Nemohu k tomu nic říci, do vyšetřování jednotlivých policejních složek nezasahuji," uvedl ministr, jehož jméno svazkem Krakatice rovněž prochází.

Čtěte více: Zapletl se Langer s mafií? Napovídají odposlechy

Co zůstalo ležet ladem

Ze zjištění Aktuálně.cz vyplývá, že spis Krakatice obsahuje informace o konkrétních kauzách, v nichž se Mrázkova skupina pokoušela pomocí úplatků či protislužeb pro státní úředníky, politiky či bankéře získat nejrůznější výhody.

Například v České spořitelně (ještě před privatizací) Mrázkovi lidé zařizovali pro spřízněného podnikatele vyřešení devadesátimilionového dluhu, který nakonec nebyl nikdy splacen. Bankéř ústavu - podle policejních záznamů jejich dlouhodobý kontakt - zařídil, že spořitelna případ ani nedávala k soudu.

Foto: Aktuálně.cz
Připoměňte si:
Mrázkova smrt: Policii zajímá politika

Další kauza byla spojena s rovněž státní Konsolidační agenturou, od níž měla Mrázkova organizace zájem koupit lukrativní pohledávku. Jak dokládají soudem povolené policejní odposlechy, skupina se pojistila, aby ve výběrovém řízení vyhrála. Z agentury získala konkurenční nabídky a mohla nabídnout nejvyšší cenu.

A do třetice: při chystaném tendru na výběr poradce pro privatizaci elektroenergetiky za Zemanovy vlády získávali Mrázkovi lidé nadstandardní informace z ministerstev. Účel byl podle odposlechů z Krakatice jediný: vybrat si mezi uchazeči jednu z firem, nakontaktovat se na ní, prosadit s pomocí svých kontaktů její vítězství a pak za to od zástupců firmy inkasovat.

Všechny tyto namátkou vybrané příklady ze spisu skončily bez trestů.

Nikdo neměl zájem

Kriminalisté, kteří na Krakatici roky pracovali, pro to mají tři vysvětlení: většina konkrétních korupčních aktivit se odehrávala mezi čtyřma očima a záznamy z odposlechů na obvinění nestačily. Z policie masivně unikaly informace směrem k Mrázkově skupině.

Odpověď je třeba podle nich hledat i v tom, že se vše odehrávalo v době opoziční smlouvy. A kontakty na Mrázkovu organizaci měli politici jak z ODS, tak z ČSSD.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
V souvislostech:
Vše o kauze Kubice - a co jí předcházelo

"Zcela otevřeně: o ty věci nadřízení neměli zájem. Pustit se do toho, znamenalo pro ně zcela jisté problémy," uvedl jeden z klíčových detektivů, který s Krakaticí pracoval.

I tato slova lze doložit. Na základě informací ze spisu upozornili policisté své nadřízené a tajnou službu na kupčení Mrázkovy organizace s bezpečnostními prověrkami. Výsledek se podle zjištění Aktuálně.cz dostavil záhy: šéf protikorupční služby dostal příkaz, aby jeho lidé doložili každé své obvinění, jinak všichni - včetně jeho - budou muset odejít.

Kriminalisté svá slova skutečně doložili, jenže ČSSD nakonec rozhodla, že problém s prověrkami se prostě řešit vůbec nebude. A ODS proti tomu nijak neprotestovala

 

Právě se děje

Další zprávy