Zapletl se Langer s mafií? Napovídají odposlechy

Sabina Slonková
9. 4. 2008 11:35
Policie slyšela jeho hovory s Mrázkovými lidmi
Ministr vnitra Ivan Langer
Ministr vnitra Ivan Langer | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Jaro 2000: vrcholí bitva o největší tuzemskou stavební společnost IPS. Mezi zájemci se angažuje developer Luděk Sekyra podporovaný bossem podsvětí Františkem Mrázkem.

Mají potíže s finančním krytím transakce a potřebují zatlačit na bankéře v IPB.

Vlivný zastánce se našel: tehdejší místopředseda ODS a dnešní ministr vnitra Ivan Langer.

Odposlechy v Krakatici

Politikovy tehdejší aktivity v příběhu mapuje kriminální svazek Krakatice, který protikorupční policie vedla na zločineckou organizaci později zavražděného mafiánského šéfa Františka Mrázka. Vazby Mrázkovy skupiny na politiky Vlastimila Tlustého a Josefa Hojdara vyšly najevo už před časem, o Langerovi se doposud nic nevědělo.

Čtěte více: Co měl Tlustý a Hojdar se šéfem podsvětí?

Nynější ministr vnitra se do policejního svazku dostal kvůli svým kontaktům na právníka a podnikatele Luďka Sekyru, kterého tehdy detektivové zařadili do Mrázkovy skupiny a shromáždili takové podklady, že jim soudce 14. dubna 2000 obratem povolil jeho odposlech.

Odposlechnuté hovory podle zjištění Aktuálně.cz dokazují, že Langer za zájmy skupiny skutečně u šéfů Investiční a poštovní banky lobboval. Dokonce se kvůli tomu s nimi sešel.

Skupině zaštítěné Luďkem Sekyrou se s pomocí IPB a vlivných zastánců nakonec podařilo stavební firmu získat. Banka ale záhy z rozhodnutí tehdejšího premiéra Miloše Zemana a za doprovodu hlasitých protestů ODS spadla do nucené správy, což kvůli úvěrování plány skupiny zhatilo a na druhý pokus v bitvě zvítězila Skanska.

Zavražděný boss podsvětí František Mrázek
Zavražděný boss podsvětí František Mrázek | Foto: Aktuálně.cz

Nepřehlédněte: Proč Krakatice dusí politiky?

Sám Langer své angažmá při prodeji stavební společnosti nyní nepopřel. Svou aktivitu vysvětluje tak, že měl zájem na tom, aby český stavební gigant zůstal v českých rukou. O roli Mrázka a jich propojení s Luďkem Sekyrou podle svého tvrzení neměl ani tušení.

"Nic jiného, než zájem o českou firmu v tom nebyl. Pan Sekyra tehdy využil toho, že se známe. A já jsem neudělal nic nestandardního, jen jsem se sešel s Liborem Procházkou z IPB," uvedl v rozhovoru pro Aktuálně.cz Langer.

Langer: Nic jsem si nevzal

Ministr vnitra dnes tvrdí, že za své angažmá v případu žádné peníze nevzal. Na soudem povolených odposleších jsou nicméně zachyceny rozhovory Františka Mrázka, na nichž se se svými spolupracovníky baví o tom, že Langer dostane deset milionů. Na dalším záznamu zase řeší nákup nemovitosti určené pro Langera.

Důkaz, že si Ivan Langer od Mrázkovy skupiny vzal jakékoli peníze či nemovitost, však podle zjištění Aktuálně.cz v celé Krakatici není.

"Žádný takový důkaz existovat ani nemůže. Nic jsem si od nich nevzal a ke svému velkému štěstí jsem se s Františkem Mrázkem nikdy osobně nesetkal," prohlásil ministr vnitra.

Policejní záznamy nicméně ukazují, že ze strany Langera v případě prodeje IPS - jedné z posledních šancí, jak získat domácí zdravý a prosperující podnik takových rozměrů - nešlo jen o snahu přesvědčit bankéře o výhodnosti "české cesty".

Sekyra jej informoval prakticky o každém svém kroku a společně řešili mimo jiné i to, kolik Skanska nakonec Sekyrově firmě zaplatí v rámci vypořádání. "Langer se domnívá, že 250 milionů na náklady by stačilo, ale Sekyra uvedl, že jsou ochotni zaplatit tak 70 milionů," stojí v jedné z policejních analýz Krakatice.

Samotný kriminální spis je podle zjištění Aktuálně.cz "nabitý" informacemi o tom, co se v zemi na počátku nového tisíciletí dělo a jak podnikatelské podsvětí využívalo slabostí politiků a státních úředníků. Nikdy ale nevedl k obvinění konkrétních osob.

Kdo a proč tajil zločiny mocných? Čtěte dnes na Aktuálně.cz

 

Právě se děje

Další zprávy