Stát zvažuje, že dá strategické firmě policejní ochranu

Sabina Slonková
31. 3. 2008 12:00
Politici chtějí zabránit miliardovému tunelu
Čepro - ilustrační snímek
Čepro - ilustrační snímek | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Stát je připraven ochránit miliardy strategického podniku Čepro za každou cenu: ministerstvo vnitra dokonce podle zjištění Aktuálně.cz zvažuje, že v krajním případě bude poskytnuta managementu společnosti i jejím budovám policejní ochrana.

Hrozba, že firma - spravující strategické zásoby benzínu a nafty - přijde o miliardy, je totiž podle nejnovějších zjištění české policie reálnější, než se zdálo. Obavy o osud státních peněz ve společnosti Čepro jsou natolik silné, že už dokonce vyústily v utajovanou schůzku u premiéra.

Foto: Aktuálně.cz
Nepřehlédněte:
Tajná schůzka u premiéra: Zastavme miliardový tunel

S premiérem Mirkem Topolánkem jednali o firmě v minulých dnech ministři vnitra Ivan Langer a spravedlnosti Jiří Pospíšil. Cíl schůzky byl podle zjištění Aktuálně.cz jediný: zabránit vytunelování společnosti, která mimo jiné ochraňuje státní hmotné rezervy.

"I kdyby měli u dveří Čepra po určitý čas stát policajti, peníze musíme ochránit. Situace je velmi vážná," uvedl státní úředník obeznámený s plány politiků.

Radovan Krejčíř, jak se prezentuje na svých webových stránkách.
Radovan Krejčíř, jak se prezentuje na svých webových stránkách. | Foto: Repro
Dále čtěte:
Jak měly z Čepra zmizet miliardy?

Ministr vnitra Ivan Langer nechtěl aktivity policie ani svého resortu v kauze Čepro nijak veřejně rozebírat.

"Čepro primárně nespadá do mé působnosti. Obecně mohu říct jen to, že každý občan a každá firma má mít nárok na ochranu svého majetku, pokud jej někdo o něj chce zločinným způsobem připravit," uvedl Langer.

Policie už jednou Čepru miliardy zachránila. A to před čtyřmi lety, když do podniku přišel na základě sporného soudního verdiktu exekutor. Na účtech tehdy ležely dvě miliardy, policie ale exekutora o dvě hodiny předběhla a vytunelování firmy zabránila.  

 

Právě se děje

Další zprávy