Vojáci se dočkali nových tatrovek. Se zpožděním

Pavel Baroch
28. 3. 2008 20:55
Tatra dostane pokutu, vozy měla dodat už v listopadu
Foto: Tatra.as

Nový Jičín - Vojáci začali přebírat nové nákladní automobily Tatra, které mají postupně nahradit dosluhující vozidla Praga V3S.

"Dnes jsme převzali devět aut," potvrdil Aktuálně.cz mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek. Prvních 27 vozů z celkových 556 náklaďáků měla přito automobilka dodat už loni v listopadu. Jenže armáda odmítla stroje převzít, protože nesplňovaly dohodnuté parametry. Byly například moc těžké. Nových vozidel se tak vojáci dočkali se čtyřměsíčním zpožděním.

Za nedodržení smlouvy hodlá ministerstvo obrany požadovat po společnosti pokutu. "Nárok na pokutu samozřejmě uplatníme. Pokutu ale spočítáme, až nám výrobce dodá všechny zpožděná vozidla, tedy 27 strojů," řekl armádní mluvčí Čírtek.

"Jsme připraveni přebírat devět aut denně," dodal Čírtek. Společnost Tatra už dříve uvedla, že je ochotna pokutu zaplatit. Pro armádu už má nachystány desítky strojů.

Foto: Aktuálně.cz

Zakázka za 2,6 miliard korun

Armádu vyjdou na 2,6 miliardy korun. Tatrovka ovšem nevyhrála v žádném výběrovém řízení. Ministři obrany Karel Kühnl a jeho nástupce Jiří Šedivý to zůvodnili podporou českého průmyslu.

"Je to úspěch nejen pro armádu, ale i pro český průmysl," prohlásil tehdejší ministr Šedivý v prosinci 2006, když kontrakt podepsal.

Některým poslancům se zase nelíbilo, že ministerstvo obrany má na své dodavatele dvojí metr. Zatímco rakouské zbrojovce Steyr na sklonku roku vypovědělo smlouvu poté, co firma nedodala v termínu a požadované kvalitě nové transportéry, v případě Tatry došlo jen na pokutu.

U jednotek se nová vozidla objeví v druhé polovině dubna. "Vojska už nové nákladní automobily nutně potřebují," konstatoval náčelník štábu Velitelství sil podpory a výcviku plukovník Přemysl Šlacha.

Kbelské letiště je základnou dopravního letectva Armády ČR, Pandur stál na ploše před odbavovací halou.
Kbelské letiště je základnou dopravního letectva Armády ČR, Pandur stál na ploše před odbavovací halou. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Rakušané dostali druhou šanci

Ani v případě rakouských transportérů Pandur nejspíš neskončí kauza rozchodem armády s vídeňskou zbrojovkou. Vláda nakonec souhlasila s tím, aby ministerstvo obrany jednalo se Steyrem o nové smlouvě.

Jenže zatímco původní smlouva zněla na 199 obrněných transportérů, v současnosti už mají čeští vojáci zájem jenom o polovinu strojů. Transportéry ovšem musí nejprve projít novými zkouškami, v nichž se potvrdí, že splňují všechny armádní požadavky. Pak by měl následovat podpis společného memoranda.

"V memorandu by pravděpodobně byl dohodnut počet 107 kusů vozidel kolových obrněných vozidel, a to v šesti modifikacích," řekla ministryně obrany Vlasta Parkanová.

 

Právě se děje

Další zprávy