Atomový výbuch u soudu: Ztohoven odmítli vypovídat

Jiří Máslo, spolupracovník Aktuálně.cz
25. 3. 2008 13:15
Soud v Trutnově projednává útok na Českou televizi

Trutnov - Na začátku byl prý umělecký záměr a snaha upozornit diváky na virtualitu světa médií. Na konci je trestní stíhání sedmi členů umělecké skupiny Ztohoven, kteří dnes stanuli před senátem Okresního soudu v Trutnově.

Jednání začalo dnes dopoledne. Obžaloba viní umělce, že se pirátsky nabourali do vysílání České televize a v pořadu Panoráma odvysílali atomový výbuch. Obžaloba uvádí, že jsou podezřelí z trestného činu šíření poplašné zprávy.

 "To, co jsme udělali byla jen určitá forma uměleckého díla. Naším cílem nebylo v nikom vyvolat dojem skutečného výbuchu a ani ho vyděsit," prohlásili před soudem všichni členové skupiny. Byla to však poslední slova, která od nich dnes senát trutnovského soudu slyšel.

Znalec na straně obžalovaných

Všichni do jednoho totiž využili svého práva nevypovídat a odkazovali se na vlastní tiskové prohlášení. To přitom říká o odvysílání atomového výbuchu prakticky totéž: Šlo o umělecký záměr.

Jako soudní znalec byl přivolán i psycholog Jan Lašek, který měl posoudit, zda odvysílaný 'výbuch' mohl negativně ovlivnit mínění diváků České televize a vyvolat v nich strach či  obavy z možného nebezpečí.

"Chápu to tak, že se jedná o určitý druh humoru, určitý druh recese," uvedl psycholog. "To by muselo vypadat jinak, aby to mohlo být považováno za úspěšnou manipulaci. Aby tomu divák uvěřil," dodal  Lašek.

Členům Ztohotoven paradoxně pomohl i hlavní představitel obce Černý Důl, nad kterou se atomový mrak "vznášel". "Vím, že to naši občané viděli. Žádný poplach ani paniku to ale nevyvolalo," uvedl starosta Zdeněk Kraus.

"Jeden z našich lidí si dokonce všiml, že onen výbuch do naší obce vůbec nepatří. Podle záběrů jde zcela jistě o lesy a kopce Pece pod Sněžkou," dodal.

Obhajoba: Tohle před soud nepatří

Jednání chvílemi ztrácelo na vážnosti, když si advokáti obžalovaných brali svévolně slovo a snažili zesměšňovat podanou obžalobu. Cílem bylo poukázat na to, že jednání jejich klientů je podle jejich názoru zcela neškodné.

Věc se tak údajně vůbec neměla dostat k soudu. "To byla tak absolutní nadsázka, že to vůbec nemůže mít nic společného s trestním právem," uvedl jeden z obhájců, Václav Vlk.

Jinak se na to dívá obžaloba. Podle ní se celkem sedm členů skupiny Ztohoven dopustilo trestného činu šíření poplašné správy. Za to jim hrozí až tři roky vězení.

Následovat budou další výslechy svědků i promítání záznamu, kde Ztohoven nechali uprostřed Krkonoš vybuchnout atomovou bombu.

 

Právě se děje

Další zprávy