Čunek je zpět. Nezodpovězené otázky zůstávají

Eliška Bártová Eliška Bártová
2. 4. 2008 12:45
Kauza Čunek je stále obklopena nejasnostmi
Přípitek Jiřího Čunka, staronového ministra pro místní rozvoj s prezidentem a premiérem
Přípitek Jiřího Čunka, staronového ministra pro místní rozvoj s prezidentem a premiérem | Foto: Ludvík Hradílek

Praha - Od loňského listopadu čekal Jiří Čunek na to, až se bude mci vrátit do vlády. Dnes ho prezident opět jmenoval vicepremérem a ministrem pro místní rozvoj.

Čtěte více: Prezident Klaus znovu jmenoval Čunka ministrem

Čunek musel slíbit, že jeho rodinné finance prověří auditoři vybraní ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem. Ten původně hrozil, že z kabinetu odejde, pokud se do něj lidovecký předseda vrátí.

Schwarzenberg audit zaplatí a po jeho dokončení ho hodlá zveřejnit.

Čtěte více: Schwarzenberg: Audit Čunka platím já, ručím za výsledek 

Čunek oficiálně odstoupil z vlády poté, co byl loni v říjnu opět otevřen jeho případ, v němž byl vyšetřován v korupčním skandálu ve Vsetíně. Tuto kauzu nevyřešil soud, ale zásah úředníků státního zastupitelství.

Některé otázky v jeho případu ale zůstávají stále bez odpovědí:

1. Proč podával trestní oznámení na Jiřího Čunka bývalý ministr spravedlnosti Jiří Novák (ODS)?

Novák sice zastupoval Marcelu Urbanovou v kauze údajného sexuálního obtěžování ze strany starosty Čunka. Urbanová sice potvrzuje, že se Novákovi o úplatku, kterým se ji měl Čunek chlubit, zmínila. Tvrdí však, že advokát podal trestní oznámení bez jejího vědomí.

2. Proč se v kauze angažoval další bývalý ministr spravedlnosti Pavel Němec, soudce Nejvyššího soudu Pavel Kučera a Nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká?

Tito muži se společně s Nejvyšší státní zástupkyní Renátou Veseckou několikrát sešli s dozorující státní zástupkyní Zlatuší Andělovou, jejíž podřízení se chystali Čunka obžalovat z korupce. Soudce Kučera nyní kvůli tlakům na Andělovou čelí kárné žalobě.

3. Proč Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká odebrala dozorování kauzy Zlatuši Andělové?                    

Vesecká odebrala kauzu ostravské státní zástupkyni jen tři dny před uavřením kauzy, kdy měl být Čunek obžalován. Následně předala dohled jihlavskému zastupitelství, které Čunka zbavilo obvinění a kauzu uzavřelo.

V souvislostech
Autor fotografie: Aktuálně.cz

4. Proč jihlavský státní zástupce Arif Salichov měnil důvody uzavření kauzy?

Nejprve Arif Salichov ukončil kauzu s tím, že jej policie vyšetřovala tendenčně a neshromáždila dostatečné důkazy. Vesecká mu však případ ještě vrátila k dopracování. Během 10 dní Salichov změnil názor a jako důvod uzavření spisu nakonec uvedl, že čin se vůbec nestal.

5. Kdo, a s jakým záměrem poslal kontroverzního podnikatele Romana Vaškůje za korunní svědkyní Urbanovou?

Kontroverzní podnikatel Roman Vaškůj nabídl před rokem Urbanové úplatek za to, že změní výpověď ve prospěch Čunka. Urbanová nabídku nepřijala a Vaškůje nyní čeká soud. Hrozí mu až 8 let vězení. Před soudem bude muset i Čunek vysvětlovat svoji roli v tomto případu.

6. Proč místostarosta Vsetína Jaroslav Kudlík křivě svědčil ve prospěch Jiřího Čunka?

Místostarosta byl jedním ze tří svědků, kteří měli Čunkovi doložit, že inkriminovaný čas převzetí údajného úplatku nebyl ve Vsetíně. Podle policie však Kudlík lhal a obžalovala ho z křivého svědectví. O jeho vině či nevině rozhodne soud.

7. Kde vzal Jiří Čunek v době před tím, než se stal starostou milion korun na svém účtu?

Čunek tvrdí, že milion korun z 3,5 milionu, který si na účet uložil v roce 1998 mu půjčili rodiče, další milion a půl dostal od svého bratranec. Původ zbývajícího milionu však odmítl vysvětlit s tím, že ho prostě rodina našetřila.

8. Stejně tak zůstává nezodpovězena další otázka: Byla náhoda, že v den, kdy firma H&B Real, od které měl údajně úplatek přijmout, vybrala půl milionu korun ze svého účtu, si  Čunek uložil na svůj účet částku jen o dva tisíce nižší?

 

Právě se děje

Další zprávy