Další útok na miliardy Čepra. Stojí za ním Krejčíř?

Sabina Slonková
5. 3. 2008 13:00
Polozapomenutý příběh státní firmy ožívá

Praha - Po dvou letech dílčích vítězství státu v bitvě s Radovanem Krejčířem o miliardy korun strategické společnosti Čepro přichází další úder: téměř třímiliardová pohledávka za firmou se znovu dala do pohybu.

Soud překvapivě a ve zcela rekordním čase před pár dny posvětil postoupení pohledávky na nového majitele, lichtenštejnskou firmu s nejasným skutečným vlastníkem. A nový držitel pohledávky právě nyní podle zjištění Aktuálně.cz připravuje rozhodující kroky vůči státní společnosti, která mimo jiné schraňuje státní hmotné rezervy.

Krycí firma z knížectví

Vypátrat osoby, které fakticky miliardovou pohledávku vlastní a drží tak strategickou firmu Čepro v šachu, je v tuto chvíli prakticky nemožné. Společnost Global Licence and Services Establishment, která je podle rozhodnutí soudu novým majitelem, sídlí v Lichtenštejnském knížectví.

Zrežíroval atak na Čepro i tentokrát  Krejčíř?
Zrežíroval atak na Čepro i tentokrát Krejčíř? | Foto: Repro

Jde podle informací Aktuálně.cz o účelově vytvořenou společnost bez jakýchkoli aktivit. Vystupuje za ni Claudia Hoch, jejíž fírma se v Lichtenštejnsku specializuje na zřizování a správu společností.

Claudia Hoch nicméně odmítá zveřejnit, kdo si ji najal. Stejně tak český advokát Michal Šimků, který firmu Global Licence and Services Establishment zastupuje před českými úřady a soudem.

"Nemám svolení klienta, bohužel vám opravdu nemohu nic sdělit," uvedl Šimků.

Krejčíř znovu na scéně?

Advokát Šimků odmítl i debaty na téma, zda za novým majitelem miliardové pohledávky stojí opět uprchlý podnikatel Radovan Krejčíř. Právě Krejčíře úřady i Čepro oficiálně označily za autora unikátního podvodu, během něhož měly být v roce 2004 ze společnosti nezákonně vyvedeny přes 2,5 milardy korun.

  • Nepřehlédněte: Jak měly z Čepra zmizet miliardy? 

Původní plán ale tehdy na poslední chvíli překazila policie a nyní jde o to, zda se Krejčíř, jemuž podle informací zpravodajských služeb v JAR docházejí peníze, snaží ke stovkám milionů z Čepra dostat jinak. On sám už byl za původní plán obviněn, nikdy se ale k němu nepřihlásil a jakékoli angažmá v kauze Čepro z jihoafrického exilu dodnes popírá.

Každopádně během pár dnů bude jasněji, jakou strategii vůči Čepru nový vlastník pohledávky zvolí. "Nyní klient rozhodne, jak dál. V úvahu připadá několik možných kroků, ale opět: bez souhlasu klienta s vámi o nich nemohu mluvit," dodal právník Michal Šimků.

Čepro žádá zrušení převodu

V úvahu přitom připadají v zásadě jen dvě hlavní možnosti: nový vlastník začne po Čepru miliardovou pohledávku vymáhat nebo si ji bez dalšího nechá či ji přeprodá opět dál.

První scénář bude znamenat další kola právních bitev před soudem, ty obecné opakovaně platnost pohledávky uznaly a jejich verdikt zvrátil až Ústavní soud. A druhá varianta by mohla posloužit k legalizování značné sumy peněz. I původní vlastník - saudskoarabská společnost Al  Batal General Trading - totiž byl jen krycí firmou, která zametala stopy po skutečném autorovi plánu.

Společnost Čepro se nyní snaží celý proces zastavit, právníci firmy se proti bleskurychlému rozhodnutí soudu o postoupení pohledávky odvolali.

Detaily o rozhodnutí soudu přineseme o půlnoci

 

Právě se děje

Další zprávy