Kolega z ODS Tošenovský kritizuje Julínka. Za zámky

Lenka Smyčková
3. 3. 2008 17:00
Přímluva proti prodeji zámků na Osoblažsku nepomohla
Starostové nejprve poslali za Julínkem hejtmana Evžena Tošenovského, teď chtějí psát Topolánkovi
Starostové nejprve poslali za Julínkem hejtmana Evžena Tošenovského, teď chtějí psát Topolánkovi | Foto: Aktuálně.cz

Ostrava - Ani straničtí kolegové zřejmě nepřimějí ministra zdravotnictví Tomáše Julínka, aby přehodnotil prodej tří zámků nedaleko Osoblahy na Bruntálsku.

Deník Aktuálně.cz upozornil na to, že zámky prodávali úředníci ministerstva sice podle zákona, neudělali však o jediný krok víc, než museli, aby pro některý z objektů našli lepší využití nebo za něj dostali co nejvyšší cenu.

Jednání ministerstva vadí také starostům Dívčího Hradu, Brantic a Slezských Rudoltic, kteří počítali s tím, že zámky získají od státu do vlastnictví obcí.

Obrátili se na Julínkova kolegu z ODS hejtmana Moravskoslezského kraje Evžena Tošenovského.

Tošenovský: Je to nešťastné

"Kroky, které ministerstvo zdravotnictví podniklo, rozhodně nepovažuji za šťastné," řekl starostům Tošenovský.

"Nemám ovšem žádný jiný nástroj, jak ministerstvo přesvědčit, aby od záměru odstoupilo, než osobní přímluvu u ministra, což jsem opakovaně učinil," dodal.

Přímluvy nepomohly. Hejtmanovi nezbylo, než starostům doporučit, aby na základě usnesení svých zastupitelstev požádali o revizi celého postupu ministerstvo zdravotnictví, ministerstvo financí nebo vládu.

Starostové to vzali jako morální podporu v boji proti prodeji zámků developerům s kyperskými kořeny.

"Víc pro nás zatím hejtman udělat nemohl, ale my v boji nekončíme. Podle hejtmana byl prodej legislativně v pořádku. My si to tak úplně nemyslíme," sdělila starostka Slezských Rudoltic Martina Jalamasová.

Starostové teď chtějí požádat o revizi postupu v dopisu, jenž společně adresují předsedovi vlády.

Zámky jako sklady

Sedmnáct nemovitostí roztroušených po celé republice prodala státní organizace Zdravotnické zabezpečení krizových stavů jako nepotřebné skladové budovy.

Mezi nimi figurovaly i tři zámky, shodou okolností umístěné jen nedaleko od sebe.

Do výběrového řízení na prodej sedmnácti nepotřebných nemovitostí se přihlásily dvě firmy. Vyhrála písecká společnost Terrabet vlastněná z větší části Kypřany s nabídkou 113 milionů korun.

Odhadní cena zámků Brantice a Dívčí Hrad činila tři miliony korun, Slezské Rudoltice stát nabízel za čtyři a půl milionu. Prodejci realit odhadují jejich tržní hodnotu na tří až pětinásobek.

 

Právě se děje

Další zprávy