Julínkovi lidé vědí, jak levně prodat majetek státu

Petr Holub, Lenka Smyčková
29. 2. 2008 10:50
Recept? Vydávat zámky za staré sklady
Zámek - pardon, sklad - ve Slezských Rudolticích
Zámek - pardon, sklad - ve Slezských Rudolticích | Foto: Martin Popelář

Praha - Právníci ministerstva zdravotnictví vynaložili značnou vynalézavost, aby prodali bez dohledu veřejnosti sedmnáct nemovitostí, včetně tří slezských zámků.

Ministra Tomáše Julínka, který musel jejich postup schválit, dostali do podezření, že se špatně stará o svěřený majetek.

"Postupovali jsme v souladu se zákonem o státním majetku," tvrdí Julínkův mluvčí Tomáš Cikrt.

Z podrobné analýzy Aktuálně.cz vyplývá, že se ministerští úředníci při prodejní operaci skutečně drželi zákona. Neudělali však o jediný krok víc, než museli, aby pro některý ze sedmnácti objektů našli lepší využití, anebo za něj dostali slušnou cenu.

Právě tím se mohli dostat do rozporu se zákonem, který předpokládá, že úřady budou státní majetek spravovat s péčí řádného hospodáře.

Co úředníci udělali

Zákon a vláda předepisují, jak musí ministerstva prodávat nemovitosti. Obvykle je nezbytné projednat prodej na Vládní dislokační komisi. V ní si mohou náměstci z ostatních ministerstev vyžádat budovy pro sebe.

Prodej pak řeší i regionální dislokační komise. Přes ně mohou o majetek požádat kraje nebo obce.

Julínkovi úředníci však využili klauzule, že vládní komise nemusí jednat o skladech a garážích. Využili také toho, že za komunistů sloužily i zámky jako skladovací prostory.

Pak stačilo podle zákona nabídnout zbytečné budovy ostatním ministerstvům v tzv. širším nabídkovém řízení. Státní úřady sklady nepotřebovaly.

Lidé z ministerstva zdravotnictví nabídli čtrnáct ze sedmnácti budov během výměny vlád koncem roku 2006. Loni na podzim zbývaly už jen čtyřpatrové sklady v Ostrově a Kaznějově spolu se zámkem v Dívčím Hradě.

V souvislostech:
Autor fotografie: Martin Popelář

V souvislostech:

Za kolik se nabízelo?

  • Zámky
    Brantice - 3 mil. Kč
    Dívčí Hrad - 3 mil. Kč
    Slez. Rudoltice - 4,6 mil Kč
  • Ostatní objekty
    Holice - 9 mil Kč
    Chřibská - 2,3 mil Kč
    Kaznějov - 9,5 mil Kč
    Libochovice - 10 mil Kč
    Lnáře - 4,5 mil Kč
    Lukášov - 5,4 mil Kč
    Malý Újezd - 1,2 mil Kč
    Mezno - 1,3 mil Kč
    Mlékovice - 10 mil Kč
    Nová Chřibská - 0,3 mil Kč
    Ostrov - 16 mil Kč
    Ševětín - 4,6 mil Kč
    Tábor - 4,5 mil Kč
    Vizovice - 9 mil Kč

Pozn.: Jedná se o odhadní cenu, za kterou stát budovy nabízel.

"Ministerstvo zdravotnictví nabídlo loni v tzv. širším nabídkovém řízení jen tři objekty," potvrdila tisková mluvčí vlády Jana Bartošová.

Když se ani tentokrát nikdo nepřihlásil, Julínkovi lidé oznámili prodej sedmnácti budov za cenu úředního odhadu ve výši 85 milionů. Nabídku zveřejnili tři dny před koncem roku na internetové stránce centralniadresa.cz a nechali ji tam měsíc.

Ozvali se dva zájemci. Soutěž vyhrála s nabídkou 113 milionů kyperská realitní firma Terabet, která se zaregistrovala teprve tři měsíce předtím.

Co úředníci neudělali

Kdyby chtěli Julínkovi lidé objekty lépe využít, případně na prodeji víc vydělat, měli řadu možností. Například označit tři slezské zámky za reprezentační budovy s historickou cenou.

Objekty mohly být lépe využity či prodány, kdyby se roční příprava k prodeji netajila.

O rozhodnutí k prodeji, ke kterému došlo koncem roku 2006, například nic nevěděli starostové Brantic a Slezských Rudoltic, kteří přitom chtěli zámky převzít.

Při jednání na dislokačních radách se mohli objevit ještě další zájemci.

Ministerstvo mohlo během dvanácti měsíců oslovit různé realitní kanceláře a zjistit tak tržní cenu. Dalo se ověřit, jestli není výhodnější prodávat budovy po jedné. Přinejmenším mohl vyjít inzerát alepsoň v jedněch celostátních novinách.

Dotázaní obchodníci s nemovitostmi tvrdí, že tři slezské zámky šly prodat až za 50 milionů korun. Nabídková cena ministerstva se omezila na desetkrát menší částku.

Ministerstvo zdravotnictví prodalo v roce 2006 jedinou nemovitost. Pozemek v centru Karlových Varů měl úřední cenu dva miliony, nakonec se v aukci podařilo získat jedenáct milionů.

Co se ještě neví

Existují stále dvě možnosti, jak vysvětlit, kdo se sporným prodejem přišel.

Julínkův předchůdce David Rath připouští, že se ministerstvo chtělo sedmnácti budov zbavit už před Julínkovým nástupem. Skončilo však u toho, že je nabídlo k využití fakultním nemocnicím. "Další na řadě měly být lékařské fakulty," říká dnes Rath.

Ihned po nástupu ministra Julínka v září 2006 však někdo přišel s nápadem budovy rychle prodat.

Mohli to být sami úředníci, kteří chtěli přimět nezkušeného ministra k podpisu. Druhou možností je zájem některého z lidí, kteří s Julínkem přišli na ministerstvo a kteří měli předem zájem budovy prodat.

 

Právě se děje

Další zprávy