Matka žádá odškodné. Má zdravé dítě, které nechtěla

Lenka Smyčková, Marek Homolka
28. 2. 2008 11:25
Sedmileté děvče nemělo žít. Potrat se však nezdařil

Brno - Má sedm let, je zdravá a na první pohled se ničím neliší od stejně starých školaček. Přitom se děvčátko z Vysočiny vůbec nemělo narodit.

Jeho matka před sedmi lety podstoupila interrupci. Ta se však lékařům nepodařila a žena zůstala těhotná, aniž by to v tu chvíli tušila.

Teď se soudí s nemocnicí v Jihlavě, ve které zákrok před osmi lety podstoupila. Žádá odškodné tři sta tisíc korun. Je přesvědčená, že nezdařilý lékařský výkon ublížil jí osobně a také její dceři.

Žena poskytla Aktuálně.cz rozhovor a její jméno i adresu má redakce k dispozici. S ohledem na psychiku malé dcery se však redakce rozhodla bližší informace o jejich identitě nezveřejňovat.

Hrozí totiž nebezpečí, že se dcera dozví, že ji máma nechtěla. "Kdyby se to stalo, je vysoce pravděpodobné, že se objeví nějaká psychická nemoc," varuje dětská psycholožka Taťjana Horká z Brna.

  • Rozhovor s ženou naleznete ve čtvrtek na Aktuálně.cz

Jedno z dvojčat potrat přežilo

"Bylo mi osmnáct let. Studovala jsem střední školu, bydlela u rodičů," popisuje šestadvacetiletá žena situaci, za které otěhotněla.

Když zjistila, že čeká dvojčata, rozhodla se pro interrupci. "Zdálo se, že proběhla v pořádku, jenže za měsíc mi na prohlídce řekli, že jsem stále těhotná."

Potrat půl napůl
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Potrat půl napůl

  • "Pokud byla interrupce provedena správně, k poškození druhého plodu by dojít nemělo. To by ho matka vůbec nedonosila."
    Vladimír Dvořák, gynekolog
  • "Plod, který zůstal v těle matky, prožívá kvůli tomuto zákroku trauma. Dítě může mít problémy s navazováním vztahů, může se sebepoškozovat a nese nadmíru těžce ztrátu svých blízkých."
    Taťjana Horká, psycholožka

Jeden plod v těle matky zůstal. Na další interrupci bylo pozdě. V devatenácti letech studentka porodila zdravé děvčátko.

Přestože žena žije spokojený život s dcerou, novým manželem a dvěma mladšími dětmi, chce po nemocnici za dávné trauma odškodnění.

Čtyři roky na neplánované rodičovské dovolené, ušlá mzda, výdaje za cesty na gynekologii do Brna, obavy o zdraví své i dítěte. To jsou skutečnosti, které matka nemocnici vyčítá.

Brněnský krajský soud se bude případem zabývat v pátek. "Lékařská komora žádné stížnosti na nepovedenou interrupci neeviduje. Pokud by soud uznal ženiny finanční nároky, bylo by to rozhodnutí precedentní," uvedl ředitel právního oddělení České lékařské komory Jan Mach.

Gynekologové: Občas se to stane

České právo totiž zatím nepovažuje dítě za něco, co by mohlo člověku působit peněžní škodu.

Nepodařenou interrupci podle Macha také nelze považovat za pochybení lékařů, pokud ženu předem upozornili, že úspěšnost není stoprocentní.

"My se zatím k případu nijak vyjadřovat nebudeme," oznámil ředitel jihlavské nemocnice Martin Šuma.

Gynekologové případy nezdařilé interrupce znají. "Skutečně se může stát, že plod v matčině těle zůstane, ačkoliv se jedná o výjimky. Při interrupci totiž lékař dobře nevidí, co odstraňuje," vysvětlil Vladimír Dvořák z České gynekologické a porodnické společnosti.

Nemocnice v Jihlavě
Nemocnice v Jihlavě | Foto: www.nemji.cz

Dvořák pochybuje, že mohlo odstranění jednoho plodu poškodit jeho dvojče. "Pokud byl zákrok proveden správně, k poškození druhého plodu by dojít nemělo," míní.

Psycholožka: Narušená vazba

Pokus o interrupci a následující měsíce permanentního stresu mohly ovšem mít neblahý vliv na psychickou pohodu dítěte. "Dcera je plačtivější než ostatní děti," tvrdí žena.

Její domněnku potvrzuje dětská psycholožka Taťjana Horká. Tvrdí, že dítě může ve vývoji poškodit už to, že žena vůbec plánuje potrat. "Matka si k dítěti nevytváří bezpečnou vazbu," vysvětluje psycholožka. 

Přímo v případě dvojčat je odstraněním jednoho z plodů narušená vazba mezi nimi. "Plody se vedle sebe vyvíjely. Ten, který zůstal v těle matky, prožívá kvůli tomuto zákroku trauma. Obrazně řečeno je to násilné vloupání do domečku dětí," popsala psycholožka.

Trauma někdy zajde tak daleko, že má dítě problémy s navazováním vztahů, má tendenci se sebepoškozovat a nese nadmíru těžce ztrátu svých blízkých.

Psychický stav dítěte může navíc těžce narušit současný rozruch kolem případu. "K dítěti by se informace o tom, že ho jeho vlastní matka nechtěla, neměla dostat z médií. Pokud se to má dozvědět, mělo by k tomu dojít v rámci rodiny nebo psychoterapeutického sezení," dodala psycholožka.

Matka: Děti mohly být dvě. Ale nelituji

Žena z Vysočiny si nepřipouští, že by mohl dcerku soud a mediální rozruch nějak poškodit. "Je ještě malá," říká.

Svého rozhodnutí ze studentských let nelituje. "Tenkrát jsem zkrátka byla v takové situaci, že jsem děti nechtěla. S otcem dítěte jsme byli sami ještě děti," říká.

Mrzí ji jen to, že interrupce byla nakonec vlastně zbytečná. "To už jsem nakonec mohla mít obě dvě děti," připouští.

 

Právě se děje

Další zprávy