Kdo znovu brzdí dálnici? Statkářka to není, je to stát

Eliška Bártová Eliška Bártová
23. 2. 2008 22:35
Úředníci půl roku otálejí s výměnou pozemků pro D11
D11 končí pár kilometrů před Hradcem
D11 končí pár kilometrů před Hradcem | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ludmila Havránková je po několik let prezentována jako brzda dostavby klíčové dálnice z Prahy do Hradce Králové.

Statkářka přitom celou tu dobu žádala po státu za své pozemky jediné: náhradní půdu, aby její rodina mohla dál hospodařit.

Teprve před půl rokem Ředitelství silnic a dálnic rodině pozemky nabídlo. Havránkovi souhlasili.

Zdálo se, že ŘSD má po problému a může dostavět kýžený kus dálnice. Jenže stát jakoby od té doby přestal mít o dohodu s paní Havránkovou zájem.

Do dneška k výměně nedošlo. Ministerstvo dopravy dosud ani vládě nepředložilo návrh smlouvy ke schválení.

Havránkovi proto přestávají doufat a na jaře, na pozemcích, kde měla stát dálnice, znovu zasejí.

Plané sliby

Stát odmítal s rodinou Havránkových, hospodařící na polích v Plačicích, jednat celých 15 let. Místo náhradních pozemků, které žádala, jí pouze hrozil vyvlastněním.

Přestože ŘSD a Pozemkový fond nakonec náhradní pozemky vyčlenily, situace je, zdá se, stejná jako před lety. Opět je to stát, kdo stavbu dálnice bez vysvětlení brzdí.

"Se směnou pozemků jsme souhlasili už v září," říká Ludmila Havránková. "Dodnes nám ale nikdo nepředložil návrh, který půjde do vlády, nikdo nám nedal záruku, že ta smlouva platí."

ŘSD si totiž chce specifické vyrovnání nechat posvětit vládou. Nejdříve slibovalo, že návrh předloží do Vánoc. To se ale nestalo. Stejně tak nedošlo ani na slib, že vláda dostane smlouvu do konce února.

"Naše prezidium ji projednalo," říká Michal Bureš, mluvčí Pozemkového fondu, který pozemky pro Havránkovou vyčlenil. "Pokud s touto formou bude vláda souhlasit, převod pozemků během měsíce zrealizujeme."

Varianta X

Háček je ale v tom, že ten, kdo návrh pro vládu připravuje, není Pozemkový fond, nýbrž ministerstvo dopravy - a také ministerstvo zemědělství. A to o ničem neví.

"My o takovém materiálu nevíme, ještě jsme ho nedostali," říká mluvčí resortu zemědělství Petr Vorlíček. "Vzhledem k tomu, že ten návrh máme vládě předkládat, musí projít našim připomínkováním. A to se dosud nestalo."

Stejně jako předešlá léta, je i nyní celá transakce zahalena podivným mlžením. Zatímco jeden resort o ničem neví, podle druhého je už návrh pro vládu hotov.

"Materiál je pro vládu připraven," řekl v pátek Aktuálně.cz náměstek ministra dopravy Jiří Hodač. "Bude projednáván ve zkráceném řízení. Kdy, to není důležité."

Hodač zároveň odmítá zveřejnit obsah předkládaného návrhu. Už dříve však naznačil, že má v záloze ještě další tah. "Musíme prověřit všechny možné varianty, abychom se mohli správně rozhodnout," uvedl na podzim Hodač. "Tak, aby to bylo pro všechny co nejméně bolestivé."

V návrhu pro vládu, který ministerstvo nyní připravuje, tak je kromě smlouvy o směně pozemků údajně ještě další varianta. "Ano, jsou v něm dvě varianty," říká náměstek Hodač. "Jaká je ta druhá, vám neřeknu. Počkejte si, až to půjde na vládu."

Podle mluvčího ministerstva dopravy by se tak mohlo stát během března, či dubna. Vzhledem k tomu, že ministerstvo zemědělství smlouvu ještě nemělo v rukou, to však není vůbec jisté.

Dálnice ladem

Ludmila Havránková:
Ludmila Havránková: | Foto: Ludvík Hradilek

Mezitím už statkářka Havránková ztrácí trpělivost. "Chtěli po mě pozemky, přistoupila jsem na to, sepsali jsme smlouvu," říká. "Od té doby mi ale nikdo nedal vědět, co se bude dít, co předloží vládě, a zda vlastně o mé pozemky stojí."

Statkářka tak nemá žádnou záruku, že dohoda s ŘSD ze září loňského roku platí, a že ji vláda schválí.

"Přijde mi, že se opět dohadují za mými zády. Volala jsem proto dnes řediteli ŘSD, aby mi řekl, zda pozemky vůbec chtějí," říká Havránková. "Řekl však, že na mě nemá čas."

Havránkovi tak budou pole, na kterých měla stát dálnice, dál obhospodařovat. "Měli na to čas několik let. Nemůžeme čekat, až se rozhoupou," říká. "Jsme statkáři, nemůžeme nechat pole ladem. Na jaře ho musíme osít řepou a mákem a uzavřít smlouvu s cukrovarem."

Pokud tedy vláda smlouvu do jara neschválí, přijde stát svojí vlastní chybou o možnost tento rok stavět.

 

Právě se děje

Další zprávy