Karlovarskou losovačku řídil muž s podezřelou minulostí

Eliška Bártová Eliška Bártová
20. 2. 2008 13:12
Záběry z losování obletěly celý svět
Foto: Ludvík Hradilek

Karlovy Vary - Kdo a proč manipuloval veřejnou soutěží na miliardovou zakázku stavby haly v Karlových Varech? To už déle než rok šetří Útvar pro odhalování korupce.

Nyní se objevily nové skutečnosti, které nabízejí možnou spojitost mezi firmou, která výběrové řízení (známé jako "česká losovačka") připravila, a společností, která zakázku získala.

Jiří Pilský, jednatel firmy Stormen, kterou si město na organizaci soutěže najalo, působil dříve ve společnosti Tender Group Plus. Ta je podezřelá z toho, že v minulosti za úplatky manipulovala výběrová řízení. Případem se v těchto dnech zabývá soud.

Hokejová hala v Karlových Varech. Sen hokejistů nebo podvodníků?
Hokejová hala v Karlových Varech. Sen hokejistů nebo podvodníků? | Foto: Aktuálně.cz
Čtěte více:
Losovačka v Karlových Varech: Staví se vesele dál

Představitelé Tender Group Plus měli podle obžaloby mimo jiné umožnit za úplatek 315 tisíc získat zakázku liberecké firmě Syner. Což je stejná firma, která zvítězila i v soutěži o miliardovou zakázku v Karlových Varech.

Jedeme dál

Sportovní hala na okraji Karlových Varů ještě nestojí, ale už se stala slavnou. Záběry losovačky o adepty na dodavatele stavby obletěly doslova celý svět.

Jen na serveu Youtube viděly záznam losovatele šátrajícího několik desítek sekund v osudí tisíce lidí.

Po podezřelé prodlevě vytáhl  lístek se jménem konsorcia firem Syner-Bau-stav-Metrostav. Tyto společnosti také nakonec zakázku na stavbu za miliardu korun získaly.

Ačkoliv Úřad na ochranu hospodářské soutěže označil výběrové řízení za zmanipulované a udělil městu půlmilionovou pokutu, vítězná firma staví dál.

Pokud ÚOHS pokutu potvrdí, bude ji magistrát žádat po firmě Stormen, kterou si najalo na zorganizování výběrového řízení.

Nic divného

Výběrové řízení v Karlových Varech za firmu Stormen zařizoval Jiří Pilský. Ten ještě před začátkem soutěže udělal šalamounský kousek. Na samotné losování, při kterém mělo být z 16 firem vybráno pět do užšího kola, si najal další firmu Stone Block.

Díky tomu se společnost Stormen naoko vyvlékla ze zodpovědnosti za výsledek soutěže.

Hlavně, že se staví, když to bude dražší tak se to doplatí
Hlavně, že se staví, když to bude dražší tak se to doplatí | Foto: Ludvík Hradilek

Představitelé obou firem dnes odmítají tuto taktiku vysvětlit. "Nebudu se k tomu vyjadřovat," vzkázala po telefonu Jana Kusá ze Stone Block a položila telefon.

Podobně skoupý je i Jiří Pilský. "Vysvětlil jsem to policii," říká. "Nesmím nic říkat, jinak by mě obvinili z maření vyšetřování."

Jisté však je, že ačkoliv lístky z osudí tahali zaměstnanci Stone Blocku, na losování osobně dohlížel šéf Stormenu Jiří Pilský. A bez jediné námitky nechal najatého losovatele, aby při výběru dvou posledních lístků dlouhé sekundy šátral v osudí.

"K ničemu tam nedošlo," řekl Aktuálně.cz Jiří Pilský. "Nikomu to nepřišlo divné."

Přestože je Pilský přesvědčen o korektnosti soutěže, půlmilionové pokutě se nikterak nebrání. "Měli jsme ve smlouvě, že pokud způsobíme škodu, tak ji uhradíme," říká. "Zaplatíme to, i když možná firma zkrachuje."

Jasný vítěz - Syner

Faktem také zůstává, že Pilský půl roku před zorganizováním "české losovačky" v Karlových Varech uchystal výběrové řízení pro město Mimoň na rekonstrukci hřišť a tělocvičen tamní školy a školky. Zakázku za 54 milionů získal Syner.

Ještě předtím, než začal Pilský působit ve firmě Stormen, pracoval v jiné společnosti zabývající se stejnou činností v Tender Group Plus.

Několikrát zastupoval jejího majitele Radovana Sitaře, například při výběrovém řízení v Chebu, Kutné Hoře či Liberci.

Jenže Sitaře následně policie obvinila z korupce. Mimo jiné za to, že za úplatek umožnil firmě Syner získat dvousetmilionovou zakázku na přestavbu liberecké porodnice.

O jeho vině či nevině rozhoduje soud.

 

Právě se děje

Další zprávy