Soud o transportéry můžeme prohrát, přiznala armáda

Pavel Baroch
1. 2. 2008 11:00
Pře je riziková, varuje odborná analýza
Veřejnosti se tento Pandur 8x8 předvede v sobotu 25. června na Dni pozemního vojska "Bahna 2006".
Veřejnosti se tento Pandur 8x8 předvede v sobotu 25. června na Dni pozemního vojska "Bahna 2006". | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Armáda, která na konci roku vypověděla smlouvu na nové transportéry rakouské firmě Steyr, vůbec poprvé oficiálně připustila, že by soudní spor nemusel pro Česko dopadnout dobře.

V analýze ministerstva obrany, kterou už měla na stole vláda a kterou se redakci Aktuálně.cz podařilo získat, se uvádí, že pře by mohla být pro Česko riziková.

Právě na základě této zprávy kabinet rozhodl, že vojáci budou s rakouským Steyrem dále jednat a zatím nevyhlásí nové výběrové řízení. Schůzka se má uskutečnit tento pátek.

Armáda odstoupila od smlouvy, protože Rakušané nedodali v dohodnutém termínu první stroje v požadované kvalitě.

"Právní postavení České republiky v případném sporu s Dodavatelem je právními experty ministerstva hodnoceno jako dobré, přesto však ne zcela bez rizik, neboť nelze předjímat rozhodnutí jakéhokoli soudu či rozhodčího orgánu," konstatuje se v analýze, kterou má Aktuálně.cz k dispozici.

Vojáci si věří, že případný soud vyhrají

Podle analýzy by se případné soudní spory týkaly dvou oblastí. První z nich by vycházel z obchodního zákoníku.

"Rozhodčí doložka ve smlouvě není sjednána, a proto by ve sporu rozhodovaly české soudy podle českého právního řádu," uvádí armádní zpráva. A výsledek takového řízení by byl podle ministerstva obrany pro Česko nejspíš příznivý.

"Vzhledem k tomu, že ministerstvo odstoupilo od smlouvy důvodně, míra pravděpodobnosti úspěchu v soudním sporu je tedy velmi vysoká," konstatuje se v sedmistránkovém dokumentu.

Nebyla armáda ke Steyru příliš tvrdá?

Druhý typ sporu by se mohl týkat mezinárodních dohod o ochraně investic. V této oblasti vidí armáda větší riziko v případném sporu s americkým vlastníkem vídeňské zbrojovky, kterým je koncern General Dynamics Corporation, než se samotným Steyrem.

"V rozhodčím řízení by vlastník Dodavatele byl povinen prokazovat diskriminační, nerovný charakter jednání České republiky," uvádí se v analýze.

Jádrem sporu by nejspíš byla snaha dokázat, že Česko vůči americké firmě postupovalo sice v souladu s uzavřenou smlouvou, ale tvrději než v jiných ochodních dohodách. "A to nejen v těch, kde jako odběratel vystupovalo ministerstvo obrany," upozorňuje analýza.

Jeden příklad je velmi aktuální: Ministerstvo obrany nevypovědělo smlouvu se společností Tatra, ačkoli ani ta nedodala české armádě nová nákladní auta v dohodnutém termínu. Od armády dostane tatrovka pouze pokutu.

I v případě sporu podle dohody o ochraně investic ovšem ministerstvo obrany předpokládá, že větší šanci na úspěch by v soudní síni mělo Česko. "Vzhledem k velmi obecné rovině takového sporu nelze výsledek zcela předjímat, byť i zde lze s velkou mírou pravděpodobnosti očekávat úspěch České republiky," tvrdí armáda.

 

Právě se děje

Další zprávy