Čunkovy dávky? Nic nekalého, policie věc odložila

Redakce DOM
30. 1. 2008 14:07
Policisté neprokázali vinu
Kauza Jiřího Čunka byla odložena. Ilustrační snímek
Kauza Jiřího Čunka byla odložena. Ilustrační snímek | Foto: Tomáš Adamec

Praha - Jiří Čunek nedělal nic špatného, když ve stejné době, kdy si na účty ukládal statisícové sumy, pobíral sociální dávky.

Kauza, která byla tečkou za účinkováním lidoveckého šéfa ve vládě, kde zastával post vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj, byla ve středu odložena.

"Nebylo prokázáno, že by v daném období pan Jiří Čunek zamlčel příjmy důležité pro přiznání dávek státní sociální podpory. Případ je odložen, nejde o podezření z trestného činu. Víc se k tomu nebudeme vyjadřovat," řekl Aktuálně.cz státní zástupce Jiří Jarnot z Okresního státního zastupitelství v Karviné.

Podívejte se: Takhle to bylo s dávkami

Deník Aktuálně.cz se začátkem listopadu, kdy Čunek podal demisi, pokusil zmapovat, jaké dávky a kolik bral lidovecký šéf v době, kdy ještě ani neseděl na vsetínské radnici.

Podívejte se na faksimilie dokumentu z úřadu práce

Výpis z úřadu práce, který jasně ukazuje, jaké sosiální dávky Čunkovi brali. Dokument má podpis vedoucí oddělení státní sociální pomoci úřadu práce ve Vsetíně Jany Hajdové.
Výpis z úřadu práce, který jasně ukazuje, jaké sosiální dávky Čunkovi brali. Dokument má podpis vedoucí oddělení státní sociální pomoci úřadu práce ve Vsetíně Jany Hajdové. | Foto: Aktuálně.cz

Redakci se podařilo získat výpis z úřadu práce, který jasně ukazoval, že Čunkovi brali sociální dávky do konce roku 1997. V listopadu 1998 pak na konto doputovaly tři miliony, jejichž původ Čunek přesně nerozkryl: Uvedl pouze, že něco měl našetřeno a něco byly peníze svěřené bratrancem.

V roce 1998 Jiří Čunek bral od státu jen přídavky na děti a rodičovské příspěvky. Ty mu nemůže nikdo vyčítat. Pobírali je ve stejné situaci před deseti lety i další politici KDU-ČSL.

Sociální dávka? I 50 korun

Tabulka dokládá, že za celý rok 1997 Čunkovi od státu dostali 582 korun příspěvek na bydlení: tedy 48,50 korun za měsíc, a k tomu 6606 korun sociální příspěvek (550,50 korun na měsíc).

V té době rodina žila v panelákovém bytě se čtyřmi dětmi a Čunek byl opozičním zastupitelem.

Podobné dávky brala šestičlenná rodina i v roce 1996, tehdy na bydlení 972 korun za rok, tedy 81 korun na měsíc a 11 712 korun jako sociální příspěvek (976 korun na měsíc).

V roce 1998 už tyto dávky Čunkovi nebrali. Pobírali pouze přídavky na děti a rodičovské přídavky, které se vypočítávají podle finanční situace rodiny v roce 1996 a 1997.

Redakce nadto zjistila, že v roce 1997 bral Čunek dávky oprávněně, měl na ně nárok. Stejně tak na rodičovské přídavky na děti v roce 1998 a 1999.

 

Právě se děje

Další zprávy