Natočil načerno Simpsonovy, teď pomůže v boji s piráty

Redakce DOM
12. 1. 2008 17:38
Mladíkovi původně hrozilo vězení
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Bontonfilm

Praha - Česká protipirátské unie (ČPU) se dohodla na mimosoudním vyrovnání s mladým filmovým pirátem, který loni v srpnu natočil digitální kamerou film o rodině Simpsonových.

Informoval o tom server Týden.cz.

Devatenáctiletý Josef Šubr záznam s českým dabingem načerno pořídil v českobudějovickém multikině. Pověsil jej na internet, kde si jej podle odhadů ČPU stáhlo na 100 tisíc lidí, kteří by za vstupné do kina utratili deset milionů korun.

Policie ho obvinila z pořizování nelegální kopie, hrozilo mu šest měsíců až pět let za mřížemi a pokuta ve výši pěti milionů korun.

Dále čtěte: Nahrál film o Simpsonových. Hrozí mu pokuta 5 milionů

Týden.cz informoval, že nakonec Šubrt vyvázne "jen" s pokutou 150 tisíc korun a omluvou. Navíc musel protipirátské unii slíbit, že ji bude k dispozici při preventivních akcích jako odstrašující příklad. "Bude nám pomáhat odrazovat případné následovníky," řekla serveru ředitelka unie Markéta Prchalová.

Zápisu do trestního rejstříku tím pirát sice unikl, z výsledku přesto podle Týdne příliš nadšený není. "Chápu, že někomu se ten obnos může zdát směšný, mému klientovi ale způsobí značné problémy. Zatím si sám nevydělává, bude se proto muset spoléhat na pomoc ostatních," komentoval jeho advokát Eugen Záliš.

 

Právě se děje

Další zprávy