Policie: Krejčířovy miliony pro úředníka nebyl úplatek

Sabina Slonková
12. 1. 2008 13:50
Exšéf Čepra uspěl s verzí o půjčce

Dále čtěte:
Autor fotografie: Ondřej Besperát

Praha - Po více než dvouletém zkoumání policie zbavila jednoho z kdysi nejvlivnějších lidí ve státní správě - někdejšího šéfa NBÚ a Čepra Tomáše Kadlece - podezření, že jej zkorumpoval uprchlý miliardář Radovan Krejčíř.

V příběhu šlo o dva miliony korun, které se před lety objevily na Kadlecově sporožirovém účtu. Tím, kdo peníze na konto v hotovosti složil, byl Krejčířův blízký spolupracovník Marcel Hájek.

Deník Aktuálně.cz již loni informoval, že peníze byly na účet vloženy v době, kdy se Krejčíř pokusil z Kadlecem ovládané státní firmy Čepro nelegálně vyvést miliardy korun. A Kadlec v téže době investoval do nákupu nemovitostí

Jak Kadlec nakupoval byty čtěte ZDE

Úplatek? Důmyslná past

"Nemáme v ruce jediný důkaz, že to byl úplatek. Kadlec proto nebude z korupce obviněn. Kloníme se k tomu, že šlo o past, kterou na něj připravil Radovan Krejčíř, aby ho měl vzhledem ke svým tehdejším aktivitám v Čepru v hrsti," uvedl policejní důstojník obeznámený s případem.

Tomáš Kadlec u policie uspěl s verzí, že šlo o půjčku od jeho bývalého náměstka v Čepru Alexandra Houšky. Ten to sice popírá, Kadlec ale disponuje smlouvou o půjčce, které úřady uvěřily.

Kadlecovi nakonec neuškodila ani změna výpovědi ani lehkomyslnost, s jakou tento bývalý letitý zpravodajský důstojník k transakci s penězi přistupoval. Byť tvrdil, že peníze mu půjčil Houška, nijak ho nezarazilo, že peníze mu na účet nevkládal on, ale neznámý Marcel Hájek (spolupracovník Krejčíře).

Jak Kadlec měnil výpovědi o penězích čtěte ZDE

Společné stíhání pokračuje

Tomáš Kadlec je přitom i nadále stíhaný kvůli podezření, že nakonec Krejčířovi pomohl peníze z Čepra odčerpat. Spolu s Kadlecem byl obviněný i Krejčíř a podnikatelé, které podle policie miliardář do případu angažoval jako bílé koně.

Radovan Krejčíř, jak se prezentuje na svých webových stránkách.
Radovan Krejčíř, jak se prezentuje na svých webových stránkách. | Foto: Repro

Kadlec od počátku trvá na tom, že mezi penězi a případem, v němž je stíhaný, není žádná souvislost. Jeho verze zní: Peníze jsou půjčka od mého bývalého náměstka a mé stíhání je nedůvodné, protože jsem nic neudělal a Krejčířovi nijak nepomáhal.

Pokračuje i další linka příběhu: kde skončily vlastně ony dva miliony?

"Klient je uložil do úschovy a vrátíme je našemu věřiteli, s nímž má klient uzavřenou smlouvu o půjčce," uvedl Kadlecův advokát Karel Brückler.

Potíž je, že onen "věřitel" Alexandr Houška se k penězům nezná, protože podle své verze nic nepůjčil, a tak odmítá i cokoli převzít. "Pokud se nedohodneme, nezbude než věc řešit právní cestou," dodal advokát Brückler.

Jinak řečeno: o vrácení peněz by rozhodl soud.

 

Právě se děje

Další zprávy