Nelegální odposlechy dětí? V Česku bez trestů

Sabina Slonková
28. 12. 2007 0:00
Dozvuky Kubiceho zprávy: nikdo za nic nemůže
Kvůli úniku Kubiceho zprávy inspekce nasadila odposlechy
Kvůli úniku Kubiceho zprávy inspekce nasadila odposlechy | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Před rokem a půl inspekce ministra vnitra neoprávněně vpadla do soukromí více než dvacítky lidí, monitorovala jim hovory, získávala informace o jejich kontaktech i pohybu a odposlouchávala telefony i žákům základní školy.

Dnes je už jasné, že za to nikdo před soud nepůjde.

Úřady podle zjištění Aktuálně.cz vyšetřování odložily, žádná obvinění nepadnou.

Rok paralýzy a odchodů

Je to symbolické završení dozvuků Kubiceho zprávy, v níž šéf protimafiánské policejní složky Jan Kubice dokládal svá slova o prorůstání zločinu do státní správy.

Dozvuků, které v roce 2007 vedly k paralýze elitního útvaru pro boj s organizovaným zločinem, odchodům specializovaných kriminalistů včetně Kubiceho a podezřelým postupům vyšetřovacích složek.

Veškerá podezření vůči konkrétním osobám ze zneužití moci a vlivu nakonec skončila verdiktem: stíhání nebude.

Podstatné souvislosti
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Odposlechy dětí a dalších lidí nařídila inspekce právě kvůli tomu, že z Poslanecké sněmovny unikla kompletní Kubiceho zpráva.

(Mimochodem: za viníka policie označila lidoveckého poslance Pavla Severu, žalobci jej ale před Vánoci odmítli stíhat s argumentem, že jde maximálně o přestupek. Severu také inspekce vůbec neodposlouchávala O kauze Severa ČTĚTE ZDE)

Lhát a podvádět se na vnitru smí

Celá operace inspekce přitom byla podle závěrů oficiálního vyšetřování nelegální.

Inspekce nechala sledovat a odposlouchávat řadu lidí, kteří s Kubiceho aférou neměli nic společného, včetně tehdy desetileté dcery olomouckého primátora a jejího spolužáka. Jejich čísla v oficiálních dokumentech vydávala za čísla ministra Ivana Langera. Další čísla skryla například pod jméno poslance Jana Vidíma.

Inspekce tak obelhala soudce i žalobce, kteří odposlechy schvalovali. A podle závěrů vyšetřování to udělala záměrně, totožnost pravých uživatelů stanic totiž inspektoři znali. Soudce a žalobce zase nedostatečně prověřili žádost inspektorů o odposlech.

Nestalo se ale vůbec nic. Šéf inspekce Miroslav Borník z resortu odešel, obviněn ale nikdy nebyl. Stejně jako hlavní vyšetřovatel případu Jaroslav Hlaváč.

 

Právě se děje

Další zprávy