Víme, kdo zavraždil krále podsvětí Mrázka, říká policie

Sabina Slonková
2. 1. 2008 15:45
Jeho smrt souvisela s byznysem
Foto: Rodinné album

Praha - Kriminalisté jsou přesvědčeni, že vědí, jak to bylo s dva roky starou vraždou bosse podsvětí Františka Mrázka. Dokonce znají jména osob, o nichž jsou přesvědčeni, že mají vraždu na svědomí.

K usvědčení vrahů i jejich objednavatelů to ale nestačí: nezpochybnitelné důkazy, s nimiž by mohli jít k soudu, detektivové v rukou nemají.

"Jsme přesvědčeni, že samotnou vraždu zorganizovali dva lidé. Jeden operaci připravil, druhý střílel. Jde o člena slovenského podsvětí a bývalého policistu z elitní jednotky, Oba shodou okolností v minulosti pro Františka Mrázka pracovali," uvedl policejní zdroj detailně obeznámený s vyšetřováním.

Vše o Mrázkově smrti
Autor fotografie: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Zabíjeli kvůli byznysu

Oficiálně policie trvá na tom, že případ byl pro nedostatek důkazů odložen a o pachatelích proto nelze mluvit.

"Pokud by se objevily nové informace, samozřejmě bude vyšetřování vraždy Františka Mrázka okamžitě obnoveno," uvedla mluvčí útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Blanka Kosinová.

Podezření vůči konkrétním osobám policii přivedlo i na důvody, proč musel mafiánský šéf zemřít. "Vraždu si objednali jeho blízcí obchodní partneři, důvodem byly právě neshody v byznysu. Mrázek prostě začal překážet," dodal již citovaný zdroj.

Policie původně prověřovala možnost, že Mrázkova smrt kvůli jeho nadstandardním kontaktům na představitele různých politických stran mohla souviset právě s politikou, to se ale neprokázalo.

Kdo nahradil Mrázka?

I když by smrt Františka Mrázka nebyla nikdy veřejně osvětlena, už dnes je jisté, že se stala historickým mezníkem - jedna éra českého zločinu skončila. Podsvětí rekrutované z někdejších veksláků ztratilo vliv a symbolem změny se stala právě smrt bosse Mrázka.

Jeho post nekorunovaného šéfa mafie ani dva roky po jeho vraždě nikdo nepřevzal. Drtivá většina nejvlivnějších bossů spojených s polistopadovou érou má takové potíže s policií, že jsou pro další "kariéru" dlouhodobě diskvalifikováni. Anebo jsou rovnou mrtví.

Elita podsvětí po Mrázkově pohřbu tak získala novou tvář: Mladí, vzdělaní či přirozeně inteligentní lidé schopní shromažďovat nelegálně miliardy bez násilí - přesněji bez násilí, které by bylo tak vidět.

 

Právě se děje

Další zprávy