Vládě hrozí nový Čunek. Policie bude vyslýchat Bursíka

Sabina Slonková, Kateřina Eliášová
11. 12. 2007 12:30
Bursíka podezřívá z finančních machinací
Předseda Strany zelených - Martin Bursík na tiskové konferenci. Za ním po jeho pravici Kateřina Jacques a vlevo čerstvě nominovaný ministr školství - Ondřej Liška.
Předseda Strany zelených - Martin Bursík na tiskové konferenci. Za ním po jeho pravici Kateřina Jacques a vlevo čerstvě nominovaný ministr školství - Ondřej Liška. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Další člen vládního kabinetu bude vysvětlovat policii své aktivity před vstupem do vrcholné politiky.

Po Jiřím Čunkovi se kriminalisté začali zajímat o podnikání vicepremiéra a šéfa Strany zelených Martina Bursíka.

Prověřují podezření z finančních a daňových machinací v Bursíkově firmě Ecoconsulting, která se věnuje správě a pronájmu rodinných nemovitostí.

Bursíkův příběh nese i další paralely s kauzou Jiřího Čunka: Rovněž jej odstartovala neznámá skupina lidí skrytá za anonymním trestním oznámením a o případu je k mání řada běžně neveřejných informací.

Vážné? Možná také méně vážné

Případ dostalo na stůl nejprve jedno z obvodních policejních ředitelství v Praze, které je nyní předalo hospodářské kriminálce celopražské policie. Kriminalisté z obvodu přitom v přípise pro své "nadřízené" kolegy podezření vůči Bursíkovi vidí jako vážné.

"Postupuji vám podezření, které zcela oprávněně vykazuje znaky trestných činů," napsal v předávacích dokumentech vedoucí odboru hospodářské krimináky Prahy 2 Radek Holub.

Šéf celopražské hospodářské kriminálky Jiří Tauber to tak silně ale nevidí: "V tuto chvíli opravdu nelze říci, zda vůbec někdo spáchal trestný čin či nikoli. Musíme prověřit všechny dostupné informace a teprve potom rozhodneme, jak dál postupovat."

Vicepremiéra Martina Bursíka, jinak také díky rodinným restitucím jednoho z nejmovitějších členů vlády, tedy každopádně čeká výslech na policii.

Bursík: Příjmy z pronájmu domů jsou řádně zdaněny

Martin Bursík je momentálně na zahraniční cestě na Bali, kde se účastní mezinárodní konference o změnách klimatu. Odtud poslal i krátké tiskové prohlášení.

V něm machinace s nájmy odmítl.

"Veškeré příjmy z pronájmu nemovitosti jsou řádně zdaněny," píše Bursík z Bali.

Šéf zelených je připraven si daně nechat u Finančního úřadu prověřit, stejně tak je připraven policii podat veškeré informace.

"V případě pochybností ze strany Finančního úřadu pro Prahu 1 by úřad zahájil daňovou kontrolu a nepodával by anonymní trestní oznámení na daňového poplatníka," doplnil.

Bursík v prohlášení uvedl, že daňovým poradcem byl až do září loňského roku Jaromír Soukup. Ten byl náměstkem Dany Kuchtové na ministerstvu školství, nedávno úřad po rezignaci ministryně také opustil.

A byl to právě Soukup, který Kuchtové zlomil vaz. Na starost měl totiž "problémové" Evropské fondy.

Kdo stojí za anonymem?

Trestní oznámení, kterým vše začalo, podali zatím neznámí lidé skrytí za neexistující osobu. "Je tam nějaký klikyhák jako podpis, ale přistupujeme k tomu jako k anonymnímu podání," uvedl šéf pražské hospodářské kriminálky Tauber.

Součástí oznámení byly mimo jiné nájemní smlouvy, které se týkají domu v centru Prahy - rodinného dědictví Bursíků. Dům ve Sněmovní ulici spravuje právě Bursíkova firma Ecoconsulting a policie nyní prověřuje, za jaké částky jej fakticky dál pronajímala.

V dokumentech přiložených k trestnímu oznámení je totiž i přehled příjmů a výdajů, které staví Bursíka do podezření, že skutečný pronájem byl vyšší, než na jaký byly uzavřené smlouvy. To by v praxi znamenalo mimo jiné daňový únik.

 

Právě se děje

Další zprávy