Poslanci se stáhli, zbrklé vyvlastňování neprotlačí

Eliška Bártová Eliška Bártová
27. 11. 2007 17:55
Zákon se zatím přepisovat nebude
Novela pro D3
Novela pro D3 | Foto: Ředitelství silnic a dálnic ČR

Praha - Umožnit investorům, aby na soukromém pozemku postavili dálnici i přesto, že s tím majitel nesouhlasí a soudí se. Takovou změnu měla přinést novela zákona o vyvlastnění.

V úterý ji měla projednat Poslanecká sněmovna. Šestice poslanců, z jejichž hlav nápad vzešel, však na poslední chvíli svoji iniciativu zastavila a před své kolegy s ní nevystoupila.

O prosazení svého záměru však usilují dál.

"Rozhodně to neodkládáme k ledu," řekl dnes Aktuálně.cz jeden z autorů, poslanec Jan Bauer. "Máme předjednáno, že s novelou předstoupí sama vláda."

Soudy z cesty

Novelu zákona o vyvlastnění, který začal platit teprve před rokem, připravila skupina poslanců převážně z Jihočeského kraje.

Pokud by jejich návrh zákonodárci schválili, mohl investor začít budovat stavby veřejného zájmu ještě v době, kdy se majitel pozemků dožaduje svých práv u soudu.

Novela totiž rušila automatický odkladný účinek podání žaloby.

Cestička k domovu

Redakce Aktuálně.cz ale již dříve poukázala na pochybný motiv vzniku této novely, kterou odmítla vláda a kritice ji podrobila i předsedkyně nejvyššího soudu Iva Brožová.

Ukázalo se, že problém, který měla řešit, totiž v praxi vůbec neexistuje. Jak Ředitelství silnic a dálnic, tak samotní předkladatelé potvrdili, že neví o žádném případu, kdy by soudní pře brzdila výstavbu klíčové dálnice.

Proč tedy skupina převážně Jihočeských poslanců usilovala o tak zásadní krok, jakým novela zákona je? Jedna odpověď se nabízí.

Poslanci, z nichž někteří jsou členy Sdružení pro výstavbu dálnic D3 a R4, zkrátka chtěli odklidit z cesty všechna - byť i hypotetická - rizika stavby dálnice D3 plánované z Prahy do jejich domoviny, na jih Čech.

Problém, který není

"Dnes jsme se s kolegy dohodli, že novelu stáhneme z jednání," řekl Aktuálně.cz poslanec Jan Bauer, strakonický starosta. "Především kvůli negativnímu stanovisku vlády. Nevnímám to jako prohru, ukázali jsme na závažný problém, který existuje."

Ani poslanec Bauer však nezná jediný případ "problému, který existuje." "Zatím o žádné žalobě u soudu nevím," připouští. "Ale dají se očekávat, a to pak může být problém."

Poslanci svůj boj o osud dálnice na jih Čech nevzdávají. "Jednali jsme s ministerstvem dopravy," říká Bauer. "Dá se očekávat, že s tímto plánem už nepřijdeme my, ale vláda. Máme to předjednané."

Rozumní zákonodárci

Ekologická sdružení rozhodnutí poslanců vítají.

"Jsem rád, že se tak rozumně dohodli a stáhli to," komentoval postup zákonodárců Luděk Šikola z Ekologického právního servisu. "Divil bych se ale, pokud by se stejným návrhem přišla vláda. Špatně by se jí předkládalo něco, co sama zamítla."

 

Právě se děje

Další zprávy