Radar USA: Starostové chtějí na vládu poslat policii

Petr Holub, Sabina Slonková
12. 11. 2007 20:00
Žádají novou věrohodnou analýzu místo vadné studie

Praha - Někteří starostové obcí, v jejichž blízkosti má stát radarová základna USA, žádají, aby se rychle vyjasnily pochybnosti o posudku, kterým vláda dokládala zdravotní nezávadnost tohoto vojenského zařízení.

Pokud se tak nestane, hrozí starostové trestním oznámením.

Studii vypracovali vojenští hygienikové, kteří konstatovali, že radar v Brdech nemůže ohrozit zdraví lidí. Deník Aktuálně.cz ale už v pátek upozornil, že jejich práce je nepoužitelná - uvedli to v posudku na zmíněnou studii experti z z Vysokého učení technického v Brně.

Čtěte více: Vědci poprvé zpochybnili studii o radaru. Je povrchní

"Práci odvedenou při zpracování studie lze považovat za nízkou až povrchní. Nelze ji považovat za věrohodnou," stojí v posudku, který připravili Jiří Šebesta a Zbyněk Raida z Ústavu radioelektroniky.

Od akce starostů v blízkém okolí uvažovanéího radaru se distancoval například starosta Strašic Jiří Hahner.

Chtějí věrohodné analýzy

Starostové proto žádají nové a věrohodné analýzy.

"Sedmnáctého listopadu vyzveme vládu na Václavském náměstí, aby zastavila další jednání s Američany, dokud nebude znovu prozkoumán vliv radaru na obyvatelstvo," sdělil Aktuálně.cz  Jan Neoral, starosta Trokavce. 

A plánují i trestní oznámení, pokud se s nimi kabinet Mirka Topolánka o vlivu radaru na lidi nebude bavit.

Čtěte více:

"Pokud by tak vláda nechtěla učinit a dále by jednala, bylo by to možné hodnotit jako napomáhání v obecném ohrožení. Požádali jsme proto naše právníky o stanovisko, jestli nebude možné podat na vládu, nebo odpovědné osoby trestní oznámení," dodal Neoral.

Vláda: Radar neškodí 

Kabinet už oficiálně přiznal, že vojenská studie se příliš nepovedla. I nadále ale trvá na tom, že ze všech dosavadních analýz a studií v zahraničí vyplývá, že radar nepředstavuje pro obyvatele zdravotní riziko.

Ministerstvo obrany minulý pátek nejprve odmítlo pro Aktuálně.cz případ komentovat, posléze vydalo sdělení, v němž připouští, že studie není dobrá.

ČTĚTE VÍCE: Celý text prohlášení ministerstva obrany 

Premiér Topolánek opakovaně uvedl, že kdyby se prokázal opak a radar by mohl zdraví škodit, vojenské zařízení na území Česka prostě nebude.

V souvislostech
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Škodlivost radaru zkoumali kromě vojenských hygieniků i čeští experti přímo na ostrově Kwajalein, kde je radar umístěn a provozuje se tu déle než devět let. I oni konstatovali, že radar zdraví neškodí.

"Měření hustoty zářivého toku v úrovni terénu před anténou v různých vzdálenostech od radiolokátoru, které členové skupiny provedli vlastními přístroji, ukázalo, že boční smyčky vyzařování jsou velmi účinně potlačeny, takže na všech měřících místech, které byly vybrány ve vzdálenosti od 50 metrů od antény až po 2670 metrů, nepřekročila hustota zářivého toku českou normu pro obyvatelstvo," napsal zástupce ministerstva zdravotnict í Luděk Pekárek v odborném časopise ATM.

Politici a posudek

Politici jakoby od počátku tušili, že studií vojenských expertů se příliš zaštiťovat nemohou. O jejích výsledcích letos v srpnu nechali informovat pouze vojáky, závěry tlumočil její hlavní autor - vojenský hygienik Petr Navrátil.

"Při dodržení ochranných pásem a daných podmínek provozu je vyloučena nadlimitní expozice obyvatelstva a tím je vyloučeno i ohrožení zdravotního stavu populace v okolí tohoto radaru z elektromagnetického záření. Jinými slovy, pokud by ta radarová stanice byla umístěna na území České republiky, tak za daných podmínek splňuje české a evropské hygienické normy,"  oznámil v srpnu Navrátil.

Z vládních politiků se - podle archivu - na posudek významněji odvolal pouze vicepremiér Alexandr Vondra. "Zveřejnili jsme tu studii o zdravotních dopadech, z které vyplývá, že žádné negativní zdravotní dopady nebudou," uvedl v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Frekvence 1, když mluvil o tom, jak vláda občanům radar vysvětluje.

Vládní koordinátor komunikace pro radar Tomáš Klvaňa pak na otázku stejné stanice - zda dá hlavu na špalek za to, že radar není škodlivý - prohlásil: "Podle všech informací, které máme dostupné a k dispozici, podle všech zdravotních studií, podle zkušeností ze Spojených států i z jiných míst, na kterých radar funguje, je zjevné, že ten radar není škodlivý. To znamená, skutečně obrazně, hlavu na špalek za to dám."

 

Právě se děje

Další zprávy